Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar: 'Primul val de refugiați au fost oamenii înstăriți. De acum urmează greul, clasa mijlocie'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam refugiati ucraina

Europarlamentarul UDMR Vincze Lorant spune despre criza refugiaților ucraineni că urmează valul 'clasei mijlocii'.

"Majoritatea celor care tranzitează vin cu maşinile, nici nu opresc, ci pleacă spre Occident. Cei care vin pe jos stau acolo 24- 48 ore până când li se găseşte următoarea destinaţie. Sunt oameni care ştiu exact unde să meargă, Italia, Franţa, unde au rude. Pentru cei care ştiu unde se duc, se organizează transportul lor. Rămân cei care nu au o destinaţie precisă şi sunt organizaţii internaţionale care îi preiau, care organizează să fie primiţi în Germania, Spania, Italia, de unde sunt trimise autocare. Este un flux continuu, un circuit foarte bine organizat. Dar eu cred că suntem la început. Primul val au fost oamenii înstăriţi, cu maşini bune, cu bani, care aveau o destinaţie precisă. Acum cred că vine clasa mijlocie, oameni care totuşi au posibilităţi, dar au trebuit să-şi împacheteze întreaga viaţă într-o singură valiză, iar greul de-abia urmează", a arătat eurodeputatul, într-o declarație pentru Agerpres.

Vincze Lorant a subliniat că unii primari din Ucraina, din zona de graniţă, susţin că ar mai fi cam o jumătate de milion de refugiaţi acolo, nefiind toţi înregistraţi, care ar putea să treacă frontiera în cazul extinderii conflictului armat.

"În Transcarpatia, de exemplu, cam jumătate dintre locuitorii băştinaşi sunt deja plecaţi, iar casele lor sunt încuiate. Refugiaţii sunt cu peste 40% mai mult decât numărul locuitorilor oraşului respectiv. Cea mai mare provocare este ca această masă de oameni de acolo să fie cumva hrănită, pentru că aprovizionarea zonelor din Ucraina este foarte problematică, nici combustibil nu este, nici hrană nu e întotdeauna. Utilităţile sunt cum sunt, vorbim de electricitate şi apă, iar dacă frontul se apropie, un alt val de oameni va veni tot în zona ucraineană şi trebuie să fim pregătiţi că vor trece graniţa, dacă este nevoie, sau dacă acolo nu mai au de mâncare", a mai precizat europarlamentarul UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.