Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV: Atac la Inspecţia Judiciară şi CSM. Magistraţii activişti contestă numirea inspectorului-şef

netejoru

După ce Forumul Judecătorilor a pierdut lamentabil la Curtea de Apel Craiova în acțiunea intentată Inspecției Judiciare, magistrații-activiști și-au luat întăriri de la DNA și încearcă să întoarcă o hotărâre a CSM. Și nu orice hotărâre, ci tocmai cea prin care a fost validat șeful Inspecției Judiciare. Forumul Judecătorilor nu se dezminte și încearcă din nou un demers fantezist, într-o tentativă de discreditare a oricărei instituții care îndrăznește să se atingă de "valorile fundamentale" propovăduite de unele asociații. La acest demers al lui Dragoș Călin se alătură cu arme și valize procurorul Carmen Lancranjan, cu a sa asociație.

Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" şi Asociaţia "Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" solicită în instanţă anularea hotărârii Plenului CSM nr. 82/15.05.2019, prin care judecătorul Lucian Netejoru a fost numit pentru încă un mandat de trei ani în funcţia de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare. Cele două asociaţii profesionale contestă o procedură în care nu au nicio calitate, interesul pe care legea contenciosului îl prevede fiind înlocuit aparent în acest litigiu de alte "interese".

Cu toate acestea, există o practică a instanţelor de a considera că asociaţiile magistraţilor au un interes legitim în orice problemă legată de justiţie, aceasta fiind şi una dintre explicaţiile pentru apariţia în ultimii ani a nemeroaselor organizaţii de acest fel.

Acţiunea FJR a fost introdusă, total întâmplător sau nu, la Curtea de Apel Piteşti, considerată fief al magistraţilor activişti, aceasta fiind şi una din curtile de apel care au declanşat procedura de revocare a actualului preşedinte al CSM. Dosarul a fost înregistrat, potrivit portalului instanţelor, pe data de 5 iulie 2019.

Judecătorul Lucian Netejoru a obţinut încă un mandat la şefia Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat pe 28 martie de Consiliul Superior al Magistraturii, el fiind unicul concurent. În urma votului din plenul CSM, pe 15 mai a fost validat acest concurs. Lucian Netejoru a obţinut postul de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare cu punctajul maxim de 100 de puncte. Netejoru a obţinut, astfel, un mandat de încă trei ani la conducerea secţiei, după ce a susţinut interviul în faţa şefei CSM, Lia Savonea, care a condus comisia din care au mai făcut parte Evelina Oprina, Victor Alistar, Andreea Chiş şi Florin Deac.

Potrivit unor surse judiciare, argumentele invocate de cele două asociaţii în acţiunea de la Curtea de Apel Piteşti au foarte puţine şanse să stea în picioare, procedura de la CSM desfăşurându-se în cadru legal, în ciuda nemulţumirilor unor membri ai comisiei de concurs, cu privire la anularea unor fişe de punctaj. Astfel, cel mai probabil, acţiunea FJR ar putea urma exemplul procesului cu IJ, unde fondul a fost mai puţin relevant, scopul real fiind sesizarea CCR şi a Curţii de Justiţie a UE cu diverse aspecte din lege.

Având în vedere acţiunile concertate ale asociaţiilor magistraţilor activişti din trecut, de a bloca cu orice preţ instituţiile considerate de ei ostile, şi această încercare disperată a Forumului Judecatorilor, condus de judecătorul Dragoş Călin, şi a Mişcări pentru Apărarea Statutului Procurorilor, a procuroarei Alexandra Lăncrănjan, pare sortită eşecului prin însăşi maniera de abordare. Concluzionând, pe modelul "unul pe față, unul pe dos", asociaţiile magistraţilor activişti au croşetat o nouă acţiune în instanţă, în speranţa că, dacă nu pot mai mult, măcar să îi încurce şi pe alţii.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.