Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Interviu Ludovic Orban: „PSD folosește practica dezinformării și a manipulării”

ludovic orban 1

Ludovic Orban este candidatul PNL la Primăria Capitalei. Despre șansele sale de a câștiga alegerile desfășurate într-un singur tur, proiectele pe care le pregătește pentru București  și despre colaborarea acestuia cu Traian Băsescu veți afla în interviul de mai jos, acordat în exclusivitate pentru Politic Scan.

Ultimul sondaj Sociopol vă plasează pe al patrulea loc, după Gabriela Firea, Nicușor Dan și Traian Băsescu. Cum comentați aceste rezultate?

Practica dezinformării și a manipulării a fost folosită de către PSD într-un mod lamentabil, fără să dea absolut niciun fel de roade. Îmi aduc aminte numai de ultima campanie, în care Ponta era dat câștigător la pas, când defapt a pierdut alegerile la o diferență de un milion de voturi. Suntem atenți la sondaje, lucrăm cu trei firme de sondare, doar că niciodată nu folosim aceste sondaje pentru a manipula cetățenii, ci pentru a afla informații, astfel încât, în baza sondajelor, să ne putem construi o strategie de campanie adecvată și să dăm răspuns la problemele care îi frământă cu adevărat pe cetățeni.

Spuneați că lucrați cu trei firme de sondare. Pe ce loc vă plasează acestea, în cursa pentru Primăria Capitalei?

În mod evident, bătălia se dă între mine și candidatul PSD, diferența dintre noi fiind, pentru moment, nesemnificativă.

Ce lipsește Bucureștiului după 26 de ani în care s-au succedat mai mulți primari din diferite partide și ați putea aduce dumneavoastră, dacă veți ajunge primar general?

Bucureștiului îi lipsește în primul rând un primar general care să cunoască foarte bine problemele orașului, care să aibă soluțiile pentru rezolvarea acestora și care să aibă echipa pe care să se poată bizui pentru a pune în practică aceste soluții, pentru că nimeni nu poate singur să soluționeze gravele probleme care s-au adunat în ultimii 26 de ani. Deci Capitalei îi lipsește o administrație care să fie sensibilă față de problemele cetățenilor, o administrație competentă care să aibă o viziune asupra dezvoltării Bucureștiului și care să aibă forța de a o pune în practică. Eu și echipa care este alături de mine, putem oferi locuitorilor din București aceste lucruri.

În 2012, Sorin Oprescu a fost ales și cu sprijinul liberalilor în funcția de primar general. Își asumă PNL eșecurile și succesele sale în ultimul mandat?

Nu avem niciun fel de motiv să ne asumăm aceste nerealizări și mai ales acest dezastru administrativ în Primăria Capitalei, deoarece, în primul rând, Sorin Oprescu a fost un candidat independent iar în al doilea rând, nu s-a consultat deloc cu Partidul Național Liberal în ceea ce a făcut la Primăria Generală, nici în perioada 2009-2012 și nici în al doilea său mandat. În ceea ce mă privește, știți foarte bine că încă din 2008, atunci când toată conducerea PNL îmi solicita să îl sprijin pe Oprescu în turul II, eu am refuzat acest lucru.

Sunteți prezent de multe ori în studiourile Antena 3, un post controversat pentru electoratul de dreapta. Nu vă temeți că există posibilitatea să pierdeți voturi prin aceste apariții?

Nu sunt foarte des prezent. Eu am fost interzis la Antena 3 aproape patru ani, deoarece m-am împotrivit proiectului USL, am votat împotriva alianței cu PSD și pentru că în mod sistematic, ca liberal, am fost împotriva proiectelor guvernamentale care erau contrare angajamentelor electorale și mai ales contrare viziunii și obiectivelor PNL. Din acest motiv, dacă cineva dorește, își poate aduce aminte că nu am fost prezent la Antena 3 nici măcar atunci când se redau în direct evenimente ale partidului sau dezbateri parlamentare, fiind scos din direct, în momentul în care interveneam. Sigur că răspund la invitația oricărui post de televiziune, de radio, oricărei publicații sau site de știri deoarece îi respect pe români și îi respect pe oamenii care își culeg informațiile din diverse surse media. Atunci când particip la un interviu, la o emisiune sau la o dezbatere cu ascultătorii sau telespectatorii, o fac pentru a comunica cu oamenii.

Spuneați mai devreme că bătălia se dă între dvs. și candidatul PSD. De ce l-ar vota bucureștenii pe Ludovic Orban și nu pe Gabriela Firea?

Nu aș vrea să pun problema în acest fel. Vă voi spune în schimb de ce ar trebui ca oamenii să mă voteze pe mine ca primar general. În primul rând, sunt un om care cunoaște foarte bine Bucureștiul și problemele sale. Cunosc foarte bine nu numai Primăria Capitalei cât și tot ceea ce înseamnă entități subordonate acesteia, precum RATB, RADET, Administrația Străzilor, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement. De asemenea cunosc foarte bine și administrația primăriilor de sector și a entităților subordonate, având o experiență administrativă de 20 de ani în ceea ce privește problemele Bucureștiului. Atât din postura de viceprimar cât și din cea de ministru al Transporturilor am încercat și am reușit să fac destul de multe lucruri pentru a soluționa problemele locuitorilor din București.

Îmi puteți da câteva exemple în acest sens?

Lărgirea la patru benzi a centurii Bucureștiului, realizată în cea mai mare parte în mandatul meu. De asemenea, eu am lăsat contracte semnate pentru lărgirea la sase benzi pe toată centura, care din păcate au fost reziliate după ce am plecat din funcția de ministru. Faptul că se poate circula cât de cât pe DN1 la intrarea în București mi se datorează și mie, pentru că, dacă cineva vrea să își aducă aminte, lărgirea la patru benzi și pasajele de pe DN1 au fost făcute, în cea mai mare parte, în mandatul meu de ministru, inclusiv pasajul de la Băneasa, început în timpul mandatului meu.

Extinderea infrastructurii metroului este una greoaie, reprezentând în unele locuri chiar un chin pentru bucureșteni. Ce planuri aveți pentru acest sector, cu o deosebită utilitate pentru București?

Aici voi vorbi tot din faptele mele, deoarece nu pot exista dubii asupra veridicității celor spuse. Investițiile la metrou au fost reluate în timpul mandatului meu de ministru. Reluarea investiției Piața Chibrit – Laromet, finalizarea investiției la Nicolae Grigorescu – Autostrada Soarelui, demararea investiției de introducere a metroului pe Magistrala 5 în Drumul Taberei, toate au fost realizate în scurtul timp în care am condus Ministerul Transporturilor. O serie de alte lucruri pe care le-am inițiat dar care au fost abandonate și pe care sper să le pot continua după ce voi fi primar general este fructificarea inelului feroviar al Capitalei, care a fost abandonat după Revoluție dar care poate constitui un mijloc extrem de util pentru transportul bucureștenilor, în special a celor care locuiesc în zonele mărginașe.

Domeniul mediului și în speță problema poluării reprezintă pentru dvs. o prioritate? Și dacă da, aveți deja niște proiecte în minte care să rezolve această problemă?

Problema poluării reprezintă o prioritate pentru mine și așa s-a întâmplat și în trecut. Poluarea cea mai importantă în București este poluarea cu praf, iar motivul principal pentru care acest gen de poluare se ridică la cote alarmante este faptul că praful provenit din câmpiile din jurul orașului ajunge în București din cauza lipsei unei centuri verzi care să înconjoare orașul. Acest proiect a fost demarat pe vremea când am fost viceprimar al Capitalei. Au existat atunci discuții cu Ministerul Mediului și cu Ministerul Agriculturii, care avea pădurile în vremea respectivă. S-au găsit soluții care ulterior au fost abandonate. Aproape că nu există domeniu în administrarea Bucureștiului în care să nu fi avut un rol.

Spuneați mai devreme că nu vreți să discutați despre motivele pentru care bucureștenii nu ar trebui să o voteze pe Gabriela Firea. Veți încerca totuși să convingeți și electoratul de stânga din București să vă voteze pe dvs., în detrimentul candidatului social-democrat?

Fiecare candidat la Primăria Capitalei se adresează tuturor bucureștenilor, pentru că indiferent de opțiunea politică a unuia sau a altuia, omul are niște probleme care trebuiesc rezolvate. Dacă poți să convingi că tu ești omul care poate rezolva aceste probleme, evident că oricine poate fi convins să susțină un proiect viabil. Nu știu câți pot convinge să mă voteze pe mine, dintre aceia care simpatizează PSD. Adresarea mea va fi îndreptată cu precădere către aceia care nu sunt talibani PSD, deoarece aceia ar vota candidatul social-democrat indiferent dacă are sau nu legătură cu administrația Bucureștiului. Voi intra în dialog cu cât mai mulți locuitori din București, pentru a-i convinge că este în interesul lor ca la Primăria Capitalei să ajungă un profesionist.

De ce v-ar vota pe dumneavoastră un cetățean care are convingeri de stânga, dar care nu se încadrează în categoria „talibanilor PSD”?

Ca primar general, trebuie să reprezinți toți locuitorii orașului. În concluzie, prin proiecte, programe, planuri și viziune, care să facă viața mai bună oricărui locuitor din București.

Care este strategia dvs pentru a câștiga alegerile, având în vedere desfășurarea votului într-un singur tur și de asemenea, divizarea electoratului de dreapta?

După Revoluție, toate avatarurile Partidului Comunist au defilat fără concurent pe stânga. Dar aici trebuie să spunem un lucru. PSD în București are undeva la 33-34% maxim, ca vot politic. Nu știu câți dintre acești votanți vor alege candidatul PSD la Primăria Generală, dar rămân peste 65% dintre locuitorii Bucureștiului care nu vor ca PSD să rămână la Primăria Capitalei. Cred în nivelul de informare, în nivelul de educație, în discernământul acestor oameni, care cred că se vor orienta încetul cu încetul spre susținerea mea. Este evident că dintre toți candidații care se revendică ca aparținând zonei de dreapta, sunt singurul candidat care poate să învingă PSD.

Aveți vreun cuvânt de spus pentru lista de consilieri sau este doar decizia filialei PNL București?

Normal că procesul de evaluare al candidaților este un proces în care sunt implicat și eu, în calitate de candidat la Primăria Capitalei. Bineînțeles, împreună cu conducerea PNL București, împreună cu domnul Cătălin Predoiu și împreună cu conducerea filialelor de sector.

Vorbeați mai devreme despre Șoseaua de Centură a Capitalei. Când estimați că aceasta ar putea deveni una modernă și de asemenea, funcțională la întreaga sa capacitate?

Centura Bucureștiului se află la Ministerul Transporturilor. Voi avea o discuție foarte serioasă cu ministrul Transporturilor, pentru a vedea dacă este hotărât să finanțeze acest obiectiv de investiții. Trebuie să vă spun că din punct de vedere tehnic și economic sunt pregătite toate procedurile și rămâne de realizat licitații pentru proiectare și execuție. Problema este dacă Guvernul și Ministerul Transporturilor finanțează sau nu lărgirea la patru benzi. Dacă nu vor să finanțeze, voi solicita transferul centurii la Primăria Generală, pentru a putea susține această investiție vitală. Spun că este vitală deoarece, fără o centură ocolitoare, cea mai mare parte a traficului de tranzit va veni prin București. La ora actuală, dintre mașinile care se află în trafic în Capitală, între 15% și 20% tranzitează orașul. Trebuie să le ofer soluția de a avea o centură funcțională, în care să nu meargă cu orele bară la bară, pentru a nu alege varianta de a tranzita Bucureștiul.

Cum ați colaborat cu Traian Băsescu, când acesta era primar general?

După alegerile din 2004, la prima conferință de presă, fără să-mi spună nimic, a anunțat programul de introducere a mercurialului în piețe, adică realizarea unei liste oficiale de prețuri. Întrebat fiind cine se va ocupa de introducerea mercurialului în piețe, domnul Băsescu a răspuns râzând: „Cum cine, liberalul Ludovic Orban.” Cam așa a fost colaborarea noastră, plină de astfel de surprize. Pe de altă parte, eu am apreciat că Traian Băsescu a avut o gândire legată de București. El a luat un studiu realizat de japonezi pentru București și a încercat să îl transpună în practică, prin proiecte care să atingă obiectivele formulate. Evident, a încercat și în anumite locuri a și reușit să obțină finanțare pentru anumite proiecte, precum proiectul de management al traficului, proiectul pentru o stație de tratare a apelor uzate, proiectul de viabilizare a inelului interior, au fost o parte din proiectele pe care le-a pregătit Băsescu.

Dacă veți câștiga lupta pentru Primăria Generală, veți avea în vedere șefia PNL la Congresul din 2017?

Singurul obiectiv pe care îl am în acest moment este acela de a câștiga Primăria Capitalei și de a rezolva gravele probleme ale Bucureștiului.

Cum s-ar autocaracteriza politicianul Ludovic Orban?

Sunt un luptător din 1990 împotriva avatarurilor Partidului Comunist, indiferent că s-au numit FSN, FDSN, PSDR, PSD și fără să conteze dacă la șefia acestora s-a aflat Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta. Nu am făcut niciun compromis, întotdeauna m-am împotrivit modului în care au vrut ei să conducă România. Din acest motiv, bătălia pentru București este o bătălie mult mai importantă decât câștigarea propriu-zisă a Primăriei Capitalei, ci face parte din bătălia din acest an prin care românii vor decide dacă vor în continuare corupție, baroni, administrație politizată, sau dacă vor o schimbare profundă în conducerea României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.