Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV O decizie BEC lasă loc abuzului și fraudei electorale

Un fapt fără precedent în istoria electorală post-decembristă se întâmplă în ultimele ore. Reporterilor stiripesurse.ro li s-a semnalat faptul dinspre BEJ-uri (Birourile electorale județene) și al Municipiului București că birourile secțiilor de votare au fost "luate cu asalt" de liste cu solicitări pentru urna mobilă venite dinspre unitățile spitalicești de stat și private.

Acestor liste venite dinspre spitale se adaugă zecilor de mii de solicitări venite din partea celor care susțin că sunt netransportabili și solicită urna mobilă în ziua votului.

Ciudat sau nu... dar toate acestea se întâmplă în urma unei Decizii în interpretarea legii venite din partea BEC (Biroul Electoral Central).

Prin Decizia 109 luată tocmai ieri (31.10.2014) se dă practic liber la un turism electoral mai special. De acum nu mai vin oamenii cu autocarele la secții ci merge secția spre ei. Deși Legea de organizare a alegerilor prezidențiale (Legea 370/2004) este extrem de clară atunci când e vorba de reglementarea urnei mobile, pentru prima dată de atunci BEC a ținut să îi dea o interpretare cu totul și cu totul originală.

Iată ce spune legea și ce spune Decizia BEC:

content-image

si Decizia BEC care răstoarnă prevederile legale:

content-image

Adică... vrea nu vrea omul internat, dacă șeful unității spitalicești consideră că el trebuie să voteze face un tabel, îl semnează doar el și să vină urna mobilă.

Imediat după Decizia BEC au pornit sutele și miile de solicitări de urnă mobilă către birourile secțiilor de votare care sunt în acest moment sunt copleșite și riscă să fie chiar paralizate în activitatea electorală pentru care au fost constituite.

"Eu dacă trimit urnă mobilă la toate solicitările care mi-au fost făcute pot liniștit să închid secția și să mă duc doar cu mobila. Nu pot face față. Am raportat la BEJ și ei spun că se vor adresa mâine BEC și că acum sunt cu mâinile legate", susține sub protecția anonimatului șeful unei secții de votare dintr-un județ de lângă București.

Că e așa o confirmă șeful unui Birou Electoral Județean: "Vă confirm că Decizia asta nefericită a creat și va crea un mare haos. Mi-au fost semnalate 10 mii de solicitări în județ. Asta e nebunie și nu ai cum să faci față cu urna mobilă la un asemenea număr. O să vedem ce se va decide mai sus, dar e o nebunie", a spus acesta tot sub protecția anonimatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.