Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Secretariatul de Stat pentru Culte confirmă că Violeta Alexandru a promovat un FAKE NEWS despre preoți: 'Nu este un spor, ci contribuția statului'

basilica.ro
Victor Opaschi Patriarhul Daniel

După ce expertul OSCE pe libertate religioasă, Cătălin Raiu, a demontat minciuna pe care Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, a spus-o în cazul preoților, afirmând că cei care predau că primesc un spor de 80% dacă provin din biserici cu venituri reduse, Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului vine și o taxează pe actuala deputată PNL.

Instituția condusă de secretarul de stat Victor Opaschi demonstrează că afirmațiile Violetei Alexandru, preluate de aproape toate instituțiile de presă, inclusiv televiziuni, referitoare la sporul pe care l-ar primi preoții sunt false. Opaschi precizează că sporul de 80% despre care Alexandru vorbește se aplică personalului clerical, nicidecum celui care predau în școli.

Totodată, trebuie punctat și faptul că televiziunile s-au axat pe termenul ”preoți”, pe care Violeta Alexandru l-a promovat intenționat, deși cele mai multe culte din România nu au acest termen, pentru că nu au preoți. Așadar, dincolo de fake news, Violeta Alexandru nu cunoaște nici măcar terminologia de specialitate, vrând să arate cu degetul o categorie pe care românii o asimilează cu Biserica Ortodoxă Română.

”Presupusul spor menționat nu este un spor, ci reprezintă contribuția statului la salarizarea personalului clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult aparținând cultelor religioase și nicidecum în cadrul unităților de învățământ public. Statul român sprijină salarizarea personalului clerical prin acordarea de contribuţii. Distribuţia contribuţiilor acordat de stat pentru personalul clerical o realizează exclusiv unitatea centrală de cult care este angajatorul personalului clerical.

Personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult beneficiază de sprijinul statului la salarizare în cuantum de 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericală deţinută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor. Doar 30% din personalul clerical care primeşte contribuție de la bugetul de stat poate primi 80% din salariul unui cadru didactic din învăţământul preuniversitar de stat dacă îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult cu venituri reduse.

Numărul de contribuţii la salarizarea personalului clerical este menţionat în Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Anexa nr. I, Capitolul III – Culte) și nu tot personalul clerical aparținând cultelor religioase beneficiază de sprijin la salarizare.

Personalul clerical angajat în cadrul unităților de învățământ public este salarizat în conformitate cu grilele de salarizare ale personalului didactic din aceste unități și nu beneficiază de sporuri suplimentare față de această categorie de personal. Totodată, menționăm că personalul clerical care are norma de bază în învățământul public nu poate beneficia de contribuție la salarizare pentru postul de preot din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.”, precizează Victor Opaschi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.