Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experții au dat verdictul: Somnul mărește efectul vaccinurilor anti-COVID-19

click.ro
femeie somn

A dormi suficient, cel puţin cu două zile înainte de vaccinarea anti-COVID-19, poate ajuta la un răspuns mai bun al imunizării, a declarat specialista Guadalupe Teran, într-un interviu acordat agenţiei EFE.

"Există studii care demonstrează că atunci când se doarme bine, cel puţin în cele două zile de dinaintea vaccinării antigripale, sau în acest caz anti-COVID-19, organismul poate genera mai mulţi anticorpi", a explicat această specialistă în terapia somnului de la Universitatea Autonomă Metropolitană (UAM) din Mexic.

Guadalupe Terán a explicat că oamenii trebuie să doarmă cel puţin între 7 şi 9 ore, pentru a se putea considera că somnul este suficient.

Ea a precizat în acest sens că a dormi suficient poate ajuta şi la prevenirea unor boli cronice. "Altminteri cresc probabilităţile de a dezvolta afecţiuni precum hipertensiune, diabet, infarct şi obezitate, printre alte boli cardiovasculare şi metabolice", a adăugat experta.

Potrivit ei, somnul serveşte la întărirea sistemului imunitar, astfel încât a dormi suficient poate ajuta la evitarea infecţiei COVID-19, şi ca antioxidant pentru a întârzia procesul de îmbătrânire.

Stresul şi starea de nelinişte generate de perioada de izolare obligatorie au dus la schimbarea obiceiurilor de viaţă ale populaţiei, la o scădere a calităţii somnului şi la instalarea insomniilor. Potrivit studiilor, cazurile de insomnie au crescut cu 40 % în această perioadă.

Specialista a precizat totodată că uzul tehnologiei afectează odihna persoanelor. Fiecare minut petrecut în faţa dispozitivelor electronice duce la scăderea perioadei de odihnă şi a calităţii somnului, astfel încât trebuie să se renunţe la aceste dispozitive cu cel puţin 30 de minute înainte de a merge la culcare, a spus ea.

Guadalupe Terán a precizat că nevoie de un program riguros de odihnă, cu ore de culcare înainte de miezul nopţii şi deşteptarea de dimineaţă, pentru care trebuie să se renunţe seara la consumul de cafea, tutun şi băuturi alcoolice.

"Somnul este modul nostru de a ne reface organismul, de a ne echilibra sistemul, de a ne reface după o boală, de a ne dezintoxica organismul şi de a ne creşte speranţa de viaţă", a concluzionat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.