Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experții avertizează: nu ar trebui să bem niciodată cafea în prima oră de la trezire

Reddit
cafea

Experții avertizează: nu ar trebui să bem niciodată cafea în prima oră de la trezire!

Dacă bem prima cafea prea devreme, asta ne poate afecta nivelul de vigilență, ne poate crește chiar toleranța la cofeină, avertizează experții, informează Rador.

Odată ce alarma se declanșează, este un semn că deja corpul nostru e pe pilot automat și că ne pregătim pentru ziua care urmează. Fie că vă începeți dimineața cu o băutură fierbinte sau cu un spălat rapid pe dinți, probabil că aveți un fel de rutină, un element de bază al acestui ritual este de obicei o ceașcă de cafea. Mulți oameni susțin chiar că nu pot începe ziua până când nu iau o doză de cofeină.

De ce nu e bună?

Cu toate acestea, un expert în somn a avertizat că nu ar trebui să bei niciodată cafea în prima oră de la trezire. Practica pe care probabil o folosiți pentru a vă simți mai treaz poate avea de fapt efect invers. Rex Isapp, expert în somn și CEO al Happy Beds, a explicat că ar trebui să așteptăm cel puțin o oră după trezire înainte de doza de cofeină. Issap a declarat pentru Mirror.co.uk: "Când vine vorba de momentul perfect pentru prima dv. cafea, s-ar putea să ajungem la fierbător de îndată ce ne trezim. În varianta ideală, totuși, ar trebui să așteptați o oră după trezire pentru a profita cu adevărat de beneficiile cafelei. Când ne trezim, nivelurile de cortizol sunt la apogeu. Cortizolul, adesea e asociat cu stresul, crește nivelul de vigilență. Așadar, consumul de cofeină în timp ce nivelurile de cortizol sunt deja ridicate poate funcționa împotriva acestui lucru sau chiar poate ajuta la creșterea toleranței la cofeină. Deși momentul primei dv. cafele este important, ar trebui să vă gândiți și la momentul în care vă veți bea ultima cafea. Altfel, riscați să aveți un somn prost în noaptea următoare".

Explicația „chimică”

Potrivit expertului, creierul nostru începe să producă o substanță chimică numită adenozină în timpul zilei, care în esență „stimulează somnul”. Cu cât sunteți mai mult treaz, cu atât această substanță chimică se acumulează mai mult și vă ajută să simțiți somnolență. Cu toate acestea, cofeina blochează receptorii de adenozină care te mențin în alertă și stimulează starea de veghe. Dacă v-ați chinuit vreodată să adormiți după ce ați băut cafea, acesta ar putea fi motivul.

Nu dormi bine? Există o explicație surprinzătoare din partea cercetătorilor francezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.