Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experții OMS: Carantina în case să fie evitată. Coronavirusul poate fi oprit

Inquam Photos / Octav Ganea
coronavirus laborator

Virusul poate fi stopat, dar doar prin aplicarea unor măsuri dure, avertizează experţi citaţi de cotidianul The New York Times, îndemnând autorităţile din SUA să evite plasarea în carantină la domiciliu a persoanelor infectate, scrie Mediafax.

Există o şansă de oprire a coronavirusului. Această epidemie are o slăbiciune. Deşi există incidente de contagiere accelerată, cum s-a întâmplat în cazul navei Diamond Princess, coronavirusul infectează cel mai frecvent reţele de membri ai familiilor, prieteni şi colegi, afirmă dr. David L. Heymann, şeful unui grup de experţi care oferă consiliere Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

"Pot fi limitate grupurile. Trebuie identificate şi oprite epidemiile în grup, prin identificarea riguroasă a contactelor", subliniază expertul.

Potrivit experţilor, americanii trebuie convinşi să rămână în case, dar în cadrul unui sistem prin care persoanele infectate să fie izolate şi îngrijite în afara locuinţelor.

Restricţiile de călătorie trebuie extinse, iar producţia de măşti şi ventilatoare respiratorii trebuie accelerată. De asemenea, trebuie soluţionate problemele privind testele.

"Însă tactici precum izolarea forţată, închiderea şcolilor şi monitorizarea prin GPS a pacienţilor au generat reacţii negative. Nu este clar deloc că o naţiune axată pe libertăţile individuale şi care nu are încredere în guvern poate învăţa să se adapteze la aceste măsuri, mai ales la cele obligatorii", notează NYT.

Vezi si: Profilul morţilor de COVID-19 din Italia: Nicio victimă sub 30 de ani, doar trei morţi fără alte boli, vârsta medie este 80 de ani .

"Stilul american constă în a căuta rezultate mai bune printr-un sistem voluntar. Cred că oamenilor li se poate cere să facă ce este corect", afirmă dr. Luciana Borio, fost director pentru pregătire medicală şi apărare biologică în cadrul Consiliului de Securitate Naţională.

Mulţi experţi cred că politicienii ar trebui să se dea la o parte şi să îi lase pe specialişti să coordoneze eforturile de limitare a epidemiei şi de a le explica americanilor ce trebuie făcut.

Specialiştii recomandă distanţarea socială, inclusiv reducerea călătoriilor şi a interacţiunilor interumane. O altă măsură ar fi limitarea transmiterii coronavirusului între oraşe.

Testarea ar trebui făcută în mod coordonat şi sigur, prioritare fiind persoanele cu simptome severe. Personalul medical trebuie protejat.

Conform experţilor, autorităţile din SUA trebuie să identifice o alternativă la practica izolării în case a persoanelor infectate, deoarece sunt periclitaţi ceilalţi membri ai familiilor.

În locul practicii de izolare la domiciliu a persoanelor infectate, ar trebui create centre în care persoanele care nu sunt în stare gravă să poată fi îngrijite. În oraşul chinez Wuhan au fost create astfel de centre, numite "spitale temporare".

Alte măsuri propuse sunt depistarea contactelor persoanelor infectate, a persoanelor care au febră şi producerea masivă de măşti de protecţie şi de aparate de respiraţie artificială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.