Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experții s-au răzgândit... din nou: Asimptomaticii transmit virusul SARS-CoV-2 într-o proporție foarte mică

aa.com.tr
covid-19 coronavirus sars-cov-2

Este posibil ca temerile legate de "răspânditorii silențioși" ai Covid - care nu prezintă simptome, dar pot transmite virusul altora - să fi fost exagerate. Un studiu efectuat pe aproape 30.000 de persoane a constatat că purtătorii asimptomatici au cu aproximativ 68% mai puține șanse de a transmite virusul decât cei care prezintă simptome.

Autoritățile britanice s-au folosit de preocupările legate de răspândirea asimptomatică pentru a justifica forțarea cetățenilor de a se supune lockdown-ului și de a purta măști, informează dailymail.co.uk.

Se credea că aceștia reprezentau până la o treime din totalul infecțiilor și mulți oameni de știință au susținut că pacienții asimptomatici erau la fel de contagioși ca și cei cu simptome.

Dar un nou studiu global care a cuprins 42 de țări, inclusiv Marea Britanie și SUA, a constatat că aceștia erau responsabili de doar 14% din cazuri. De asemenea, se estimează că riscul lor global de a transmite virusul altor persoane este "cu aproximativ două treimi mai mic".

Oamenii de știință au susținut că abilitatea virusului de a se răspândi asimptomatic a fost unul dintre motivele pentru restricțiile sociale dure.

În timpul unui lockdown național din ianuarie 2021, guvernul a declarat că aproximativ o treime dintre persoanele cu Covid nu au avut simptome și a îndemnat oamenii să 'se comporte ca și cum l-ar avea'.

Experții au analizat date din 130 de studii din 42 de țări. Acestea au implicat 28.426 de persoane care au avut Covid între aprilie 2020 și iulie 2021.

Dintre acești pacienți, aproape 12.000 au avut o infecție asimptomatică, fiind testați pozitiv după un test PCR, dar nu au suferit niciun simptom. Toate studiile au inclus rezultatele unor programe de screening comunitar, de depistare a contacților și de investigare a unor focare specifice, cum ar fi cele de pe navele de croazieră.

Acestea au constatat că probabilitatea ca persoanele infectate cu Covid-19 să transmită virusul altora a fost cu 68% mai mică pentru cazurile asimptomatice, în comparație cu cele cu simptome.

Oamenii de știință au estimat, de asemenea, că între 14% și 50% dintre infecțiile cu Covid au fost asimptomatice. Ei au spus că intervalul a fost atât de mare din cauza diferențelor dintre metodologiile studiilor din care au extras datele.

Dar autorul principal, Diana Buitrago-Garcia, de la Universitatea din Berna, Elveția, a sugerat că rolul lor în transmiterea generală a Covid a fost minor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.