Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explicațiile fostului ministru al Justiției care A AVIZAT trecerea insulei Belina în 'OGRADA' lui Dragnea - 'Erau rare proiectele fără observații de la MJ...'

Audiere martor

Senatorul Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției în 2013, a explicat, marți, ca martor, la Tribunalul București modalitatea în care MJ dădea avize favorabile dar cu observații pe proiectele de HG de la acea vreme.

Concret, el a vorbit și despre felul în care proiectul de Hotărâre de Guvern prin care insula Belina era trecută din patrimoniul Apelor Române în cel al CJ Teleorman a fost dezbătut la nivelul ministerului pe care l-a condus.

„În anul 2013 ocupam funcția de ministru al Justiției și în legătură cu adoptarea HG 858 si 943 nu pot preciza exact, din cauza nenumaratelor acte normative pe care le avizează ministrul și pe care le semnam la vremea respectivă”, a arătat Cazanciuc încă de la începutul declarației.

„Avocata Teodosiu: în general, cand se dadea un aviz favorabil, dar cu observații din partea MJ, însemna aceasta pentru ministrul Justiției și pentru guvern faptul ca acel proiect de HG îndeplinea toate cond de legalitate?

Cazanciuc: în general, avizele pe care le emite MJ sunt cu observații, foarte rar se întâmpla ca avizele sa fie fără observații, se intampla mai ales in cazul actelor normative de mica întindere.

E firesc ca actele de HG să primească avize cu observații intrucat MJ are rolul de a verifica acte, fiind ultimul avizator in acest proces și deține cea mai buna expertiza din aparatul guvernamental in materia actelor normative.

In principal MJ verifica daca o HG este data cu aplicarea legii și dacă regulile de tehnica normativă sunt respectate. Verifica astfel condițiile de forma și de fond.

Teodosiu: Dacă acel aviz a fost dat, acel proiect includea toate aspectele de legalitate?

Cazanciuc: exista un proces de consultare prealabilă între inițiatorii unui act norm și posibilii avizelor, printre care si Mj.

In aceasta etapa de consultare se așează cumva actul normativ în așa fel incat sa respecte condițiile de forma și de fond. Dupa acest proces de consultare, inițiatorul trimite prin procesul de avizare priect de act norm, MJ fiind ultimul, in momentul in care actul respectiv are toate avizele necesare pentru a fi aprobat in ședința de guvern.

Pt ca e un proces dinamic, dincolo de proc prealabila, față de forma inițială MJ formulează in general observații pentru a face ca actul sa fie adoptat in ședința de guvern. Sunt 2 ministere rău văzute la nivelul de avizare: Finanțele și Justitia pentru ca avizele de legalitate și buget sunt cele mai riguroase.

Asta nu înseamnă ca cele 2 min blochează proiecte de HG, ci conlucreaza pentru ca forma finală a proiectului sa fie adoptată.

Teodosiu: era un aspect nelegal faptul ca SGG înscria pe ordinea de zi a ședinței de guvern acte normative spre a fi adoptate fără ca sa existe avizul?

Cazanciuc: sunt două categorii de acte normative, cele mai multe pe care ministrul le avizează și acte cu caracter individual cum ar fi numirile in funcții sau propunerile de buget, care nu sunt avizate de ministrul justiției. Restul sunt avizate de ministrul justiției. Un act normativ, un proiect, nu poate intra pe ordinea de zi a ședinței de guvern decat daca are avizul ministrului.

In sit in care inițiatorul apreciaza ca este nevoie de o discuție, SGG poate cere premierului să introducă un act normativ pentru o prima lectura sau pentru o discutie legata de observatiile formulate, însă nu in vederea adoptării. Este valabil pentru toate ministerele.

Judecătorul: Dar un proiect în forma finală?

Cazanciuc: fără un aviz din partea ministrului, nu poate fi adoptat. In pregatirea ședințelor de guvern se organizează ședința pregătitoare.

Acolo toate ministerele care vor sa introducă pe ordinea de zi a ședinței de guvern proiectele se prezinta in vederea introducerii.

Se discuta mai degrabă tehnic, iar toate proiectele care au toate vizele se prezinta prim ministrului pt a fi introduse pe ordinea de zi, iar in legătură cu celelalte proiecte care nu au toate avizele, sunt purtate discuții in vederea clarificării.

SGG poate prezenta premierului, pe lângă proiectele care au toate avizele, și proiecte care nu au in acel moment toate avizele, insa sunt avizabile, aspecte ce rezulta in urma ședinței. Dacă la întocmirea listei, premierul este convins sa introducă aceste acte normative o poate face. Dar pana la momentul adoptării lor, avizul trebuie sa ajunga efectiv.

Jude: Cand erati ministru, au fost situații să se dea avizul in timpul ședinței?

Cazanciuc: Ministrul Justiției merge la ședințele de guvern cu un microbuz in care sunt între 6 și 10 pers, in funcție de întinderea ordinii de zi pentru a ajuta ministrul să clarifice toate aspectele de forma și de fond.

Aceste persoane formează Echipa de avizare, respectiv personalul tehnic al MJ. Se intampla uneori sa se solicite introducerea pe ordinea de zi suplimentară a unor proiecte de HG care in mod normal trebuiau sa vina cu toate avizele, dar dacă sunt inca in desfășurare, aceste avize de la MJ se pot lua in timpul ședinței pregătitoare sau in timpul ședinței de guvern.

Anul trecut au fost zeci de situații in care au fost adoptate pe ordinea suplimentară.

Teodosiu: Shhaideh v-a contactat pentru a susține proiectul sau pentru a-l urgenta?

Martor: Nu am discutat cu dna Shhaideh.”, a explicat fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc instanței.

Instanța l-a citat, marți, din nou, pe fostul premier al României, care a fost de asemenea ministru al Justiției interimar, anterior dar și ulterior lui Robert Cazanciuc.

Acesta nu s-a putut prezenta la audiere marți el fiind plecat din țară.

Procesul va continua cu audierea martorilor rămași în 9 martie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.