Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia de Fotografii 'Istroromânii', la Zagreb de 1 Decembrie

agerpres.ro
expozitie curtea de arges

Expoziţia de Fotografii "Istroromânii" poate fi vizitată în perioada 1 - 5 decembrie la Galeriile Klovicevi Dvori din Zagreb, informează Ambasada României la Zagreb într-un comunicat de presă.

Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Naţionale a României de Ambasada României la Zagreb, Asociaţia Românilor din Republica Croaţia şi Institutul Cultural Român.

Realizată de artiştii fotografi Constantin Demeter, Gheorghe Petrilă şi Ovidiu Gabor, expoziţia se doreşte a fi un omagiu adus comunităţii lingvistice istroromâne, care mai numără doar câteva sute de persoane dar a reuşit să-şi păstreze limba după mai bine de un mileniu de la emigrarea în Peninsula Istria a strămoşilor lor.

România şi Croaţia cooperează strâns pentru salvgardarea acestui bun cultural comun, parte a patrimoniului cultural european.

Din anul 2007 istroromâna este înscrisă în Registrul Bunurilor Culturale Imateriale Protejate ale Republicii Croaţia, iar din 2016 la Şcoala din Susnjevica din Istria, renovată cu sprijinul financiar al Guvernelor României şi Croaţiei, se studiază dialectul istroromân; în incinta şcolii a fost deschis în anul 2019 un muzeu care prezintă geneza, tradiţiile şi istoria comunităţii şi dialectului istroromân.

Expoziţia "Istroromânii" poate fi vizionată la Galeriile Klovicevi Dvori din capitala Croaţiei, dar şi online, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.