Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia 'OARECARI', dedicată fotografului Ioan Matei Agapi, se desfășoară între 23 octombrie-15 noiembrie: surprinde peste 40 de ani de istorie în fotografii

news.ro
Oarecari - expoziție

Expoziţia "OARECARI. 1967 - 1978 văzuţi de Ioan Matei Agapi", care face parte din demersul fiicei sale, Nora Agapi, de a salva şi digitaliza colecţia imensă de fotografii ale artistului ieşean, dar şi de a prezenta public o parte din opera sa, va fi organizată în perioada 23 octombrie-15 noiembrie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, informează News.ro

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 23 octombrie, de la ora 16.00, la etajul IV al Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

Documentarist şi fotograf celebru în Iaşi, Ioan Matei Agapi a surprins peste 40 de ani de istorie în fotografii, mii de negative, zeci de plăci de sticlă, peliculă de film, aparate foto şi obiective ce au devenit una dintre cele mai mari colecţii vizuale private din România. Arhiva Agapi a fost ignorată timp de 30 de ani, fiind ţinută în condiţii improprii, iar riscul de a se deteriora iremediabil a devenit realitate în ultimii ani, potrivit MNAC.

Pentru ca acest patrimoniu să nu dispară, Nora Agapi, fiica artistului, fotograf la rândul ei şi regizor al documentarului "Timebox", a început digitalizarea celor 10.000 de negative din colecţia Agapi, reuşind până acum să scaneze peste 1.000 de negative din perioada 1968-1978, urmând ca restul să fie digitalizate şi incluse treptat pe platforma online www.ioanagapi.ro care va fi lansată în cadrul vernisajului de pe 23 octombrie.

Citește și: Post Malone, artistul cu 9 premii la gala Billboard Music Awards. Cine sunt ceilalți câstigători

Nora Agapi, fiica artistului a declarat că „acest proces de scanare şi digitalizare a negativelor din colecţia Agapi reprezintă o continuare firească a ceea ce a reprezentat documentarul "Timebox". Adică, dorinţa mea de a face cunoscută munca titanică şi pasiunea tatălui meu, dar şi de a face publice lucrările lui - o moştenire vizuală lăsată lumii - pe platforma www.ioanagapi.ro. Arhiva lui de fotografii reprezintă un material artistic şi istoric aparte, cu reală valoare documentară, care validează identitatea colectivă a unui oraş, dar şi istoria unei naţii. Tocmai de aceea, punerea în valoare a acestei arhive, recuperarea memoriei sociale şi salvarea acestui patrimoniu cultural sunt esenţiale”.

Expoziţia "OARECARI. 1967 - 1978 văzuţi de Ioan Matei Agapi", curatoriată de Călina Bârzu, prezintă o selecţie de imagini din reportajele sale, dar şi fotografii personale de vacanţă sau de la nunţi. Artistul a fotografiat diverse personalităţi din scena politică şi culturală, dar, în egală măsură, îl interesau oamenii de rând, pe care îi fotografia într-o manieră aparte. Fotografiile din expoziţie surprind modul în care Ioan Matei Agapi se regăsea în cei pe care îi fotografia, dar şi capacitatea lui de a vedea individul şi umanitatea indiferent de vârsta, gen, statut sau clasă socială.

Călina Bârzu, curatoarea expoziţiei, a adăugat că „fotograful avea un simţ al observaţiei ascuţit şi repera particularităţile unei situaţii sau ale unui individ pe care nu le trecea niciodată cu vederea. Oamenii simpli, numiţi chiar de el “oarecari” în notiţele sale, sunt aduşi în centrul atenţiei la fel cum au intrat în atenţia lui. În acelaşi timp expoziţia îl prezintă pe fotograful Ioan Matei Agapi, o legendă locală la Iaşi, dar mai puţin cunoscut la nivel naţional şi internaţional. Cu această ocazie sunt puse în lumină, nu doar personajele din faţa aparatului de fotografiat, ci şi omul din spatele obiectivului”.

Citește și: Începe eXplore, festival dedicat dansului contemporan: evenimentul se va desfăsura între 16 și 25 octombrie

Născut la Huşi (judeţul Vaslui), Ioan-Matei Agapi a absolvit, în 1966, Facultatea de Matematică-Mecanica a Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi, iar în 1968, şcoala de film documentar şi animaţie din cadrul Studiourilor „Alexandru Sahia” Bucureşti, specialitatea operatorie şi regie de film documentar şi animaţie. A fost fotograf la Întreprinderea Construcţii Montaj, Iaşi (1965 - 1968), corespondent TVR, Bucureşti (1968 - 1990), profesor de fotografie şi film la Şcoala Populară de Artă Iaşi (1969 - 1990). A participat la numeroase saloane fotografice si festivaluri de filme, undeobţine numeroase premii în palmares, printre care şi Premiul Special al juriului la Festivalul de la Skopje (Macedonia), pentru filmul „Nu războiului” (1971).

Expoziţia poate fi văzută în perioada 23 octombrie - 15 noiembrie la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, de miercuri până duminică, între orele 11.00 - 18.00, doar cu respectarea condiţiilor de siguranţă impuse de Covid-19. Accesul la vernisaj se va face pe bază de rezervare în prealabil cu confirmare de primire la adresa elena24martin@gmail.com în limita a 50 de locuri.

Proiect co-finanţat de AFCN, organizat de Manifest FILM în parteneriat cu MNAC, CIRRUS Aircraft şi Scan Time.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.