Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FACIAS cere Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere să recupereze banii plătiți pe studii de fezabilitate care au expirat

FACIAS
FACIAS

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția asupra sumelor uriașe pe care statul român, prin CNAIR, le cheltuie pe studii de fezabilitate care nu au nicio finalitate. Documentele fie au expirat, fie au fost greșite pentru că nu au respectat parametrii tehnici, fie au conținut erori. Sunt cazuri în care pentru completarea, revizuirea sau refacerea unor studii de fezabilitate au fost achitate zeci de milioane de lei.

Un exemplu în acest sens privește autostrada Sibiu – Sebeș, care a trecut prin mai multe studii de fezabilitate expirate. În acest caz, CNAIR a scos periodic la licitație lucrările de reparații ale autostrăzii. Alte studii de fezabilitate expirate pentru autostrăzi plătite de stat sunt: Sibiu – Pitești; Sibiu – Făgăraș; Târgu Mureș – Ditrău; Ditrău – Târgu Neamț; Târgu Neamț – Iași – Ungheni și Centura București Nord (la standard de autostradă).

Aceste acțiuni pot fi privite în termeni juridici drept infracțiuni de fals intelectual și uz de fals, cumulând prejudicii de sute de milioane de lei aduse statului român. Sumele sunt achitate integral din banii cetățenilor care nu pot beneficia de aceste drumuri. CNAIR nu vede însă lucrurile așa. Într-un răspuns la solicitările FACIAS, în cadrul proiectului „Închideți robinetul risipei!”, compania susține că în urma acțiunilor de control nu au putut fi demonstrate prejudicii aduse bugetului național și nu există persoane trase la răspundere, ori măsuri ce pot fi impuse. Așadar, drumurile și autostrăzile rămase doar pe hârtie nu înseamnă, pentru statul român vreo pierdere, deși a achitat sume colosale pentru studiile de fezabilitate, de mai multe ori.

Sumele care se dau pentru ca statul să afle dacă este cazul să facă lucrările sunt, de multe ori, uriașe, în funcție de tipul de drum care urmează a fi realizat. Potrivit răspunsului CNAIR, de exemplu:

- CNAIR a plătit pentru completarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Brașov-Făgăraș 18.174.952 de lei, anul trecut, iar acum proiectul este în faza de găsire a traseului autostrăzii.

- În cazul autostrăzii Tg. Mureș – Tg. Neamț, au fost alocați 17.580.355 de lei, în 2019 pentru completarea studiului de fezabilitate, care nu este terminat nici acum.

- Pentru autostrada Tg. Neamț – Iași – Ungheni suma alocată este de 58.830.448 de lei, anul trecut, tot pentru completarea studiului.

- O altă completare, de data aceasta pentru studiul de fezabilitate al tronsonului de autostradă Ploiești-Brașov, a costat anul trecut 46.554.284 de lei.

- Revizuirea studiului de fezabilitatea pentru centura orașului Iași a costat 1.359.277 lei, iar revizuirea unui alt studiu, pentru centura orașului Vaslui, a costat 1.478.500 de lei.

- Pentru pasajul Drajna KM 105+500, unde este vorba despre o porțiune de 2,74 km s-au cheltuit 132.157 de lei pentru un studiu de prefezabilitate în 2017 și încă 431.977 de lei pentru studiul de fezabilitate, doi ani mai târziu

- În cazul DN17C și DN17D, Direcția Regională de Drumuri şi Poduri Cluj a cheltuit 2,8 milioane de lei pentru studii de fezabilitate necesare reabilitării. Practic, pentru două drumuri deja existente, statul a plătit sume consistente ca să i se spună că este oportun să fie reparate.

- Completarea unui studiu de fezabilitate pentru varianta de ocolire a orașului Reghin au fost achitați 1.698.599 de lei, în 2019. Din răspunsul CNAIR aflăm că, ăla trei ani de la această plată, încă se așteaptă emiterea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

- În Iași, pentru a afla dacă un pod este oportun să fie consolidat, CNAIR a plătit 390.000 de lei unei firme care să realizeze studiul de fezabilitate

Mai multe detalii despre studiile de fezabilitate plătite în ultimii ani de CNAIR puteți găsi pe pagina de internet a FACIAS, la secțiunea dedicată campaniei „Închideți robinetul risipei!”

FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.