Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fapte, nu vorbe pentru combaterea sărăciei!

În ședința de guvern din 10 februarie, premierul Cioloș a lansat ideea unui Pachet de combatere a sărăciei, care urma să fie dezvoltată în săptămâna următoare. O idee pe cât de generoasă și ofertantă, pe atât de greu de pus în practică dată fiind amploarea fenomenului.

Vor fi fost destui care să se arate sceptici față de utilitatea unei noi strategii guvernamentale, în condițiile în care există nenumărate alte documente similare, și tocmai de aceea, documentul produs de echipa de la Palatul Victoria a atras atenția în primul rând pentru că este diferită de toate strategiile întocmite până acum.
În fapt, așa cum recunoaște chiar unul dintre autorii documentului, pe fond avem de-a face cu un compendiu de măsuri deja prevăzute în diverse strategii sectoriale elaborate de mai multe ministere, prioritizate în funcție de sustenabilitatea și aplicabilitatea lor din punctul de vedere al actualului Guvern. Originale sunt selecția și prezentarea, una atractivă, ușor de urmărit, colorată, chiar veselă am putea spune.
Primul pas a fost făcut, ne-au captat atenția. Așteptăm însă cu interes continuarea. Pentru că dincolo de ambalaj, Pachetul cuprinde, în această fază, idei de politici publice și sursele teoretice de finanțare, fiind listate la această rubrică aproape toate măsurile programelor operaționale active în acest exercițiu bugetar al Uniunii Europene. Numai că pentru ca fondurile europene să fie accesate avem nevoie de proiecte, iar pentru a pune în practică politicile publice avem nevoie de acte normative. În plus, oricâtă determinare ar avea Guvernul și oricât sprijin ar găsi în această direcție, implementarea Pachetului nu va putea fi făcută decât progresiv, ceea ce va presupune o prioritizare a acțiunilor.
Partidul Social Democrat nu are cum să nu sprijine un astfel de demers, care se bazează în bună parte pe „Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2015-2020” elaborată de Guvernul Ponta, de unde a preluat principalele obiective.
Marile proiecte și strategii păcătuiesc, de cele mai multe ori, prin aceea că nu rezistă schimbărilor de guverne și sunt modificate, amânate sau ignorate, funcție de prioritățile noilor decidenți. De aceea, cel mai important sprijin de care ar avea nevoie acest plan de acțiuni ar fi angajamentul partidelor că după ce acest guvern tehnocrat își va fi încheiat mandatul, la sfârșitul acestui an, să-și asume în continuare punerea lui în practică.
Există, desigur, și riscul ca acest document să nu fie decât un ambalaj atractiv pentru strategiile deja existente, dar chiar și așa este de luat în seamă pentru punerea pe tapet a unei probleme serioase în mod coerent. Combaterea sărăciei este un proiect național major, care este firesc să aducă laolaltă toate forțele progresiste ale țării. Iar acum avem o șansă în plus, pentru că am scăpat de problema orgoliilor în stabilirea paternității politice a acestui Pachet.

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.