Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FĂRĂ PRECEDENT Împăratul Akihito al Japoniei vrea să ABDICE

Împăratul Japoniei, Akihito, intenţionează să abdice în anii următori, a anunţat miercuri postul public de radioteleviziune japonez NHK, fără a menţiona motivele acestei intenţii, fără precedent în istoria modernă a ţării, transmite Reuters.

Monarhul, în vârstă de 82 de ani, care a suferit de probleme de sănătate în ultimii ani, şi-a anunţat această intenţie Agenţiei guvernamentale însărcinate cu probleme familiei imperiale, a transmis NHK.

Citește și: Petitia lui Dom’ Profesor despre conditiile din inchisoare.

Potrivit Reuters, oficiali ai Agenţiei nu au putut fi contactaţi deocamdată pentru comentarii.

Împăratul Japoniei nu are intenţia de a abdica, a precizat joi Palatul imperial japonez, după ce în ajun postul public de radioteleviziune japonez NHK anunţase că Akihito intenţionează să abdice în anii următori, fără a menţiona motivele acestei intenţii, una fără precedent în istoria modernă a ţării, transmite AFP.

Canalul public NHK a provocat miercuri o surpriză atunci când a anunţat că suveranul în vârstă de 82 de ani ar dori ca în câţiva ani să cedeze locul său prinţului moştenitor Naruhito şi că acesta din urmă susţine demersul tatălui său. Agenţia de presă Kyodo a difuzat o ştire similară.

Citește și: Cum am provocat tensiuni intre ALDE si Miscarea Legionara. Bonus: Cat plateste un partid politic pentru un imobil de 120 mp

În legea actuală privind Casa imperială japoneză, act normativ care reglementează statutul juridic al împăratului, nu este prevăzut mecanismul legal al abdicării, astfel că ar fi necesară revizuirea acestui text în cazul în care Akihito ar dori să renunţe la tron. În Japonia nu a avut loc nicio abdicare în ultimii 200 de ani.

Analiştii politici estimează că informaţia difuzată miercuri de NHK şi Kyodo nu a avut la bază surse de încredere.

''Nu este deloc adevărat'' (ce au anunţat postul de radioteleviziune NHK şi agenţia de presă Kyodo referitor la intenţia de abdicare a împăratului Akihito, n.r.), a declarat miercuri seară un înalt responsabil al Casei imperiale japoneze, Shinichiro Yamamoto.

Citește și: Bernardo Provenzano, marele boss Cosa Nostra, a murit la inchisoare

Premierul japonez Shinzo Abe a refuzat joi să se pronunţe, invocând caracterul sensibil al acestei chestiuni, la fel cum a fost şi cazul purtătorului de cuvânt al executivului japonez, Yoshihide Suga.

Akihito, aflat pe tronul Japoniei de 27 de ani, a fost diagnosticat în acest an cu gripă. Născut în 1933, el i-a urmat la domnie lui Hirohito, iar moştenitorul său este prinţul Naruhito, în vârstă de 56 de ani, scrie agerpres.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.