Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită Ministerului Sănătăţii introducerea purtării măştii chirurgicale şi a mănuşilor

medic masca coronavirus

Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită Ministerului Sănătăţii introducerea purtării măştii chirurgicale şi a mănuşilor ca măsură minimă de precauţie împotriva COVID-19 pentru toţi salariaţii din spitalele publice. Ei spun că planul de măsuri adoptat de MS nu prevede niciun echipament individual de protecţie pentru circa 70 la sută dintre angajaţii din spitale, bazându-se pe prezumţia eronată că ei nu vor veni în contact cu pacienţi cu coronavirus. Federaţia mai cere spitalelor să îşi stabilească propriile planuri de protecţie, incluzând purtarea măştilor, potrivit news.ro.

Federaţia Solidaritatea Sanitară arată că, potrivit analizelor experţilor săi, majoritatea cazurilor de salariaţi infectaţi în spitalele din România au în comun contactul cu pacienţi despre care nu s-a ştiut că sunt infectaţi şi absenţa unui minim echipament de protecţie (cel puţin mască chirurgicală) pentru angajaţi.

"În consecinţă, nivelul minim al echipamentelor individuale de protecţie împotriva COVID-19 trebui să-l constituie masca chirurgicală şi mănuşile, ele trebuind să fie asigurate tuturor salariaţilor", arată sursa citată.

Sindicaliştii atrag atenţia că Planul de măsuri prevăzut de Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 533/31.03.2020 prevede ca echipament minim de protecţie echipamentul obişnuit de spital, adică nicio protecţie

Citește și: Anunț uriaș! Gigi Becali se implică în lupta contra coronavirusului

"Măsurile adoptate ratează rezolvarea problemei care a generat dezastrul din spitalele publice şi cele militare: pentru cca. 70% dintre salariaţii din sănătate nefiind prevăzut niciun echipament individual de protecţie. Motivul îl constituie prezumţia eronată că aceşti salariaţi nu vor veni în contact cu pacienţi COVID 19", spun aceştia.

Ei adaugă că acest ordin presupune că toţi pacienţii infectaţi cu COVID-19 sunt cunoscuţi în baza testării sau pot fi suspicionaţi în baza simptomatologiei, dar realitatea a demonstrat că personalul din spitale publice din România a fost contaminat de pacienţi internaţi pentru alte patologii, dar care erau şi purtători COVID-19 neidentificaţi deoarece erau asimptomatici sau simptomele specifice COVID-19 erau camuflate de cele ale afecţiunii de bază. Astfel, majoritatea salariaţilor din sănătate au fost infectaţi de pacienţi descoperiţi ulterior acordării îngrijirilor de sănătate ca fiind infectaţi, în condiţiile în care salariaţii în cauză nu au beneficiat de o minimă protecţie. Aceste prevederi au împiedicat spitalele publice să utilizeze echipamentele individuale de protecţie în discuţie, atunci când le-au avut, ratând astfel evitarea infectării salariaţilor.

"Având în vedere că până acum Ministerul Sănătăţii a refuzat adoptarea acestor măsuri necesare reducerii riscului salariaţilor, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită public tuturor unităţilor sanitare să convoace de urgenţă Comitetele de Sănătate şi Securitate în Muncă pentru a stabili propriile planuri de protecţie, în cadrul cărora să instituie această măsură ca precauţie universală în lupta cu COVID-19. Atragem public atenţia că actualele prevederi ale OMS 533/2020 (care preiau prevederile unei adrese semnate de fostul ministru al Sănătăţii) continuă să menţină regulile care au generat o eroare sistemică, ea fiind principala cauză a dezastrelor din spitalele publice", mai arată Federaţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.