Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filmele SF încep să devină realitate: ce vor să facă oamenii de știință pe Lună până în 2030

popularmechanics.com
constructii pe luna

O nouă companie numită Interlune intenționează să exploateze Luna pentru heliu-3 până în anul 2030. Fondatorii Interlune sunt foști angajați ai companiei spațiale Blue Origin și un astronaut din misiunea Apollo 17. Ei își propun să fie prima companie privată care să extragă resurse de pe Lună și să le aducă pe Pământ pentru a le vinde.

Interlune se va concentra în principal pe heliu-3, un tip de heliu produs de Soare prin fuziune. Acest izotop de heliu este abundent pe suprafața Lunii în fiecare lună. Pentru a-și atinge obiectivul, Interlune plănuiește să trimită un dispozitiv pe Lună în cadrul unei misiuni comerciale susținute de NASA.

Ei își propun să stabilească o instalație pilot pe Lună până în 2028 și să înceapă operațiunile de exploatare minieră până în 2030. Recent, Interlune a obținut o finanțare de 18 milioane de dolari, 15 milioane de dolari fiind obținuți de la o firmă de investiții condusă de co-fondatorul Reddit, Alexis Ohanian.

Heliu-3, resursa căutată, are diverse aplicații potențiale pe Pământ, cum ar fi în calculul cuantic, imagistica medicală și, potențial, ca și combustibil pentru reactoarele de fuziune. Se crede că heliul-3 este transportat pe Lună de vânturile solare și rămâne prins în solul lunar.

Excavarea solului lunar

Planul companiei presupune excavarea solului lunar, prelucrarea acestuia pentru a extrage heliu-3 și aducerea lui pe Pământ. Pe lângă procesul de extracție, Interlune intenționează să efectueze o misiune de aterizare cu roboți pentru a evalua concentrația de heliu-3 în locul ales pe suprafața Lunii, scrie incredibilia.ro.

Co-fondatorul Rob Meyerson a declarat că acest demers semnifică un moment de pionierat în istorie, în care extragerea resurselor naturale de pe Lună devine fezabilă din punct de vedere tehnic și economic. Echipa din spatele Interlune este formată din Meyerson, fostul arhitect șef al Blue Origin, Gary Lai, astronautul Apollo 17 Harrison H.

Schmitt, fostul director al Rocket Lab, Indra Hornsby, și James Antifaev, care a lucrat anterior la baloanele de mare altitudine Loon de la Alphabet.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.