Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlanda pornește centralele de rezervă pentru a evita o penurie de energie electrică

curent electric

Finlanda a fost forțată pentru scurt timp să se bazeze joi dimineață pe două centrale electrice de rezervă pentru a echilibra rețeaua electrică, în timp ce Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, informează Bloomberg.

Fingrid Oyj a pornit unitățile Huutokoski și Forssa, alimentate cu combustibili fosili, la ora locală 7:39, și a adus situația sub control după ce a obținut mai multe oferte de pe piața de energie, a precizat administratorul rețelei într-o declarație pe site-ul său. Nu a fost emis niciun avertisment de penurie, a precizat acesta.

Sistemul energetic al țării nordice se bazează pe importurile din țările vecine, iar după ce fluxurile din Rusia au încetat în luna mai - la câteva zile după ce Finlanda a declarat că va adera la alianța de apărare NATO - oficialii au declarat că prevăd piețe tensionate cu posibile penurii de energie în această iarnă.

Finlandezii au fost deja avertizați să se pregătească pentru pene de curent ca cel mai rău scenariu în cazul în care cererea va atinge un vârf în această iarnă. Asta chiar dacă Olkiluoto-3, cel mai nou reactor nuclear din Europa, va asigura aprovizionarea atât de necesară a sistemului energetic tensionat al națiunii nordice atunci când va ajunge la capacitate maximă în decembrie.

Producția de energie la reactor a atins joi o valoare de referință de 1.000 de megawați.

Prețul energiei utilizate în situații de penurie este în prezent excepțional de ridicat, de aproximativ 5.000 de euro pe megawatt-oră, a declarat Fingrid. Acest lucru se compară cu prețul mediu nordic de 309 euro pentru ziua de joi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.