Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florența numește o stradă după Regina Elena a României

regina elena

„Rafinată, cultă, riguroasă, iubitoare de artă, generoasă, o femeie care a iubit Florența și care s-a implicat în viața comunității” – așa este descrisă azi Regina Elena de către autoritățile Florenței, oraș unde aceasta și-a petrecut mai bine de trei decenii din viață, după părăsirea României. Spre bucuria și mândria noastră, primăria Florenței a luat hotărârea de a pecetlui legătura dintre Regina Mamă și orașul italian prin numirea unei străzi sau a unei grădini publice în cinstea sa, scrie sâmbătă, pe Facebook, Radu Mihail, senator de Diaspora.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!'

Numele grădinii sau al străzii va fi „Elena a României” pentru că dorința ei în timpul exilului în orașul nostru a fost să fie cunoscută tocmai cu acest nume”, a afirmat Nardella Mimma Dardano, consilier în cadrul Primăriei din Florența, care a susținut, în numele comunității române și italiene din Florența, acest proiect.

Mai jos, traducerea integrală a comunicatului de pe site-ul Primăriei din Florența, realizat de colegii din USR Diaspora - Italia.

„A petrecut patruzeci de ani – două dintre cele patru exiluri ale sale – la Villa Sparta, între Florența și Fiesole. Aici s-a făcut cunoscută și apreciată, numele ei numărându-se printre membri fondatori ai Grădinii Iris, având o contribuție importantă la salvarea orașului în timpul inundațiilor din 1966. A salvat zeci de mii de evrei de la deportare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind distinsă post mortem cu titlul ”Dreaptă între popoare”, omagiu acordat de statul israelian martirilor care și-au riscat viața, familia și averea pentru a-și păstra omenia și iubirea aproapelui, ajutându-i și salvându-i pe evreii prigoniți.

Este vorba despre Regina Mamă Elena a României, o figură istorică importantă care și-a lăsat amprenta în viața locuitorilor din Florența, acolo unde o stradă sau o grădină publică îi vor purta numele.

„Vorbim despre o figură feminină marcantă a orașului nostru în perioada în care a locuit aici: rafinată, cultă, riguroasă, iubitoare de artă, generoasă, o femeie care a iubit Florența și care s-a implicat în viața comunității. Numele grădinii sau al străzii va fi ”Elena a României” pentru că dorința ei în timpul exilului în orașul nostru a fost să fie cunoscută tocmai cu acest nume”, a afirmat Nardella Mimma Dardano, consilier în cadrul Primăriei din Florența, care a susținut, în numele comunității române și italiene din Florența, acest proiect.

Elena, născută principesă de Grecia şi Danemarca, a devenit şi principesă a României în 1921, când s-a căsătorit cu principele-moştenitor Carol. În acelaşi an venea pe lume Mihai, singurul copil al cuplului. Relaţia dintre Elena şi Carol s-a deteriorat rapid din cauza amantei lui Carol. După renunţarea acestuia la tron, Elena a divorţat. În 1927, când Mihai a devenit rege la nici 6 ani, Elena a primit titlul de principesă-mamă. Trei ani cât a durat regenţa, Elena a participat la toate ceremoniile alături de fiul său, copilul-rege şi de bunica acestuia, regina Maria.

În 1930 lucrurile s-au schimbat însă radical, după ce Carol al II-lea s-a întors brusc în România şi l-a detronat pe fiul său. Pentru Elena au început şicanele şi umilinţele. Într-un final, a fost obligată să plece din România. ”Regina celor patru exiluri” a trăit la Florența patruzeci de ani, între anii 1932-1940 și între 1948-1981. În anul 1932 a cumpărat Villa Sparta, unde și-a creat propriul paradis, cu o grădină impresionantă refăcută după modele renascentiste.

Timp de peste trei decenii, Elena a trăit la Florența, înconjurată de artiști, scriitori, poeți, bijutieri, arhitecți horticoli, în mijlocul grădinilor sale de flori și portocali, a cărților și obiectelor rare. Constrângerile materiale din ultimii ani de existență au determinat-o să renunțe la Vila Sparta, locuința sa de suflet și să se mute în anul 1980, la Lausanne, unde s-a stins din viață, la 28 noiembrie 1982, la vârsta de 86 de ani.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.