Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Georgescu: 'Intermedierea financiară în scădere are cauze structurale'

stirileprotv.ro
georgescu-florin-bnr

Intermedierea financiară în scădere are cauze structurale, iar dacă ne raportăm la rata inflaţiei şi a deficitului de cont curent, acestea sunt simptome de funcţionare anormală a organismului economic, a spus, marţi, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, în Parlament, la audieri într-o şedinţă comună a comisiilor economică şi de buget-finanţe ale Senatului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vești bune! Femeile nu vor mai plăti impozit- Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

"Ceea ce vedeţi, îndreptăţita preocupare pentru intermedierea financiară în scădere, ea este corelată după opinia mea, şi vă vorbesc acum nu numai în calitatea oficială, ci şi ca profesor, am elaborat şi o lucrare recent publicată, ea are cauze structurale, cauze fundamentale, cauze de conţinut. Noi dacă ne situăm numai la nivelul ratei inflaţiei şi al deficitului de cont curent aceştia sunt doi parametri după cum ştim cu toţii care reprezintă nişte simptome de funcţionare anormală a organismului economic. Cum ar fi, nu ştiu, temperatura şi tensiunea. Cum le dăm în jos? Păi nu prin ordonanţe, nu prin acte administrative, ci prin schimbarea regimului de viaţă, de comportament economic şi aşa mai departe", a spus Florin Georgescu.

El a afirmat că intermedierea financiară, deşi este redusă, profitabilitatea băncilor, îndeosebi din 2018, a fost ridicată. A venit din faptul că li s-au diminuat cheltuielile cu provizionale. Băncile au redus volumul provizioanelor pentru că li s-a îmbunătăţit portofoliul de credite, dar şi ca urmare a faptului că Guvernul a intervenit şi a imitat posibilitatea de a introduce pe provizioane credite care s-au depreciat din punct de vedere calitativ.

Oficialul BNR a explicat că în România nu s-a procedat ca în alte ţări, ajutând băncile, intervenind cu bani, capitalizând şi naţionalizând bănci, dar am avut un regim generos prin care s-a permis băncilor să-şi deducă integral toate provizioanele.

Georgescu a mai spus că băncile obţin venituri mari din dobânzile care fac parte din cadrul veniturilor operaţionale şi care reprezintă diferenţa între dobânda plătită la depozite şi diferenţa de dobândă percepută la credite. La finele anului trecut, în raport cu populaţia, la lei, marja era de 7 puncte procentuale, cu 3 puncte procentuale faţă de comportamentul băncilor faţă de companii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.