Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Iordache aruncă în aer scandalul pe OUG pentru legile justiției: nuanța care arată că lucrurile se pot schimba

Inquam Photos/ Octav Ganea
Florin Iordache

Președintele Comisiei pentru legile justiției, Florin Iordache, a declarat că singurii care pot interpeta o lege sunt Parlamentul sau Guvernul, însă vor fi luate în considerare și observațiile CSM, în procedura parlamentară de aprobare a OUG pe Legile justiției. Practic, Iordache susține că Parlamentul poate da o interpretare diferită, în special referitor la modul în care legiutorul înțelege aplicarea condiției de 10 ani vechime pentru a putea fi procuror DNA sau DIICOT.

Citește și: SURSE - Călin Popescu Tăriceanu amenință cu ruperea coaliției: Dragnea merge pe gheață subțire

"Va fi discutat acest proiect, vom asculta atât punctul de vedere al inițiatorului, dar fără îndoială vom ține cont și de observațiile asociațiilor profesionale și ale CSM în primul rând. Am văzut că o secție a avut o anumită interpretare a legii. Din ce știu eu, singurii care pot interpreta o lege sunt Parlamentul sau Guvernul și atunci, fără îndoială, ascultând toate părțile, vom vedea dacă și ce articole modificăm și cum le modificăm", a afirmat Florin Iordache, joi pentru MEDIAFAX.

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a primit, spre dezbatere și aprobare, proiectul de lege privind aprobarea OUG 92/2018 în domeniul justiţiei.

Termenul depunerii amendamentelor în Parlament este 24 octombrie, iar cel pentru raportul final al Comisiei parlamentare speciale este 31 octombrie.

Ordonanța de urgență pentru legile justiției, adoptată luni dimineață de către Guvern, a fost publicată, marți, în Monitorul Oficial.

OUG prevede schimbări în detașările procurorilor și stipulează interviuri transmise în direct pentru procurorii-șefi, care vor fi arhivate și văzute de oricine. O altă prevedere nouă introdusă este cea potrivit căreia ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară.

Potrivit prevederilor, este mărită vechimea minimă pentru cei din magistratură, care vor să candideze la funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunct sau la funcțiile de conducere de la DNA și DIICOT, la 15 ani. Totodată, procurorii care vor să acceadă în structurile DNA sau DIICOT trebuie să aibă o vechimă minimă de 10 ani. O modificare arată și că magistrații trebuie să aibă 10 ani de vechime în funcție pentru a promova în funcția de procuror la Parchetul General.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.