Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI atrage atenția după șocul major provocat de pandemia COVID-19: Milioane de locuri de muncă ar putea fi create, dacă guvernele ar investi mai mult

FMI

Guvernele trebuie să intensifice investiţiile publice pentru a stimula economiile, după şocul major provocat de pandemia de coronavirus, a afirmat luni Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite CNBC, conform news.ro.

Economia mondială a fost grav afectată de criza de sănătate, care a blocat sectorul serviciilor, mulţi oameni fiind îngrijoraţi că îşi vor pierde locurile de muncă, în timp ce guvernele se confruntă cu creşterea datoriilor.

FMI a prognozat în iunie o contracţie de 4,9% a economiei mondiale în 2020, dar declinul ar putea fi chiar mai mare, multe guverne gestionând în prezent un al doilea val de infecţii. Acum, FMI cere guvernelor să crească investiţiile pubice pentru a susţine redresarea economică şi pentru a crea locuri de muncă.

"Pentru economiile de piaţă avansate şi emergente ... Creşterea investiţiilor publice cu 1% din PIB în aceste economii ar crea 7 milioane de locuri de muncă în mod direct şi între 20 de milioane şi 33 de milioane de locuri de muncă în general, având în vedere efectele macroeconomice indirecte", afirmă Fondul într-un capitol al celui mai recent monitor fiscal.

FOTO-VIDEO REVOLUȚIE în Kârgâstan: proteste VIOLENTE în țară! Manifestanții l-au eliberat din arest pe fostul președinte și au preluat televiziunea de stat

Calculând ”efectele amplificatoare ale investiţiilor publice” în perioadele de mare incertitudine, FMI a afirmat că creşterea investiţiilor publice cu 1% din PIB ”ar putea întări încrederea în redresare şi ar creşte PIB-ul cu 2,7%, investiţiile private cu 10% şi ocuparea forţei de muncă cu 1,2 la sută”,după doi ani, ”dacă investiţiile sunt de înaltă calitate şi dacă povara datoriilor publice şi private existente nu slăbeşte răspunsul sectorului privat la stimul”.

Când guvernele îşi intensifică investiţiile publice, acestea semnalează ”angajamentul faţă de creştere şi stabilitate” şi acest lucru tinde să stimuleze şi investiţiile private, a adăugat FMI.

Donald Trump a fost externat, după doar 3 nopți petrecute în spital: a fost în stare GRAVĂ

Pentru ţările cu acces facil la finanţare, ”împrumuturile pentru finanţarea investiţiilor publice de bună calitate vor fi o strategie eficientă, deoarece scăderea globală a ratelor dobânzilor a stabilit un prag mai scăzut pentru ca proiectele de investiţii să fie benefice”, a spus FMI.

Ţările care au dificultăţi de finanţare ar trebui să planifice o creştere treptată a investiţiilor publice şi ar putea avea nevoie să realoce cheltuielile curente sau să găsească noi surse de venituri, a declarat instituţia condusă de Kristalina Georgieva.

FMI sugerează că ar trebui să se aloce mai mulţi bani pentru îngrijirea sănătăţii, locuinţe sociale, digitalizare şi protecţia mediului.

Instituţia a adăugat că investiţiile în infrastructura digitală vor fi ”esenţiale”, astfel încât guvernele să poată promova distanţarea socială, reducând în acelaşi timp decalajul digital din societăţile lor.

"Chiar şi cu distanţarea socială, investiţiile publice sunt fezabile şi pot fi realizate rapid dacă guvernele fac patru paşi", a spus FMI.

Aceştia includ: investiţia imediată în întreţinere; revizuirea şi reluarea proiectelor promiţătoare; accelerarea proiectelor în curs de desfăşurare pentru a le duce la bun sfârşit în următorii doi ani; şi începerea planificării a uunor noi proiecte, aliniate cu priorităţile post-criză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.