DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Folosim prea des termenul "fără precedent"

Văd, citesc și aud prin toate canalele media tot soiul de știri la care se adaugă mult prea des termenul "fără precedent". Poate pentru a i se da o spectaculozitate mai mare, poate pentru a speria cititorii sau poate pur și simplu din necunoașterea (ori din prostia) jurnalistului. Multe dintre lucrurile redate au precedent, s-au mai întâmplat lucruri similare în istoria recentă sau în ultimele zeci, sute sau mii de ani. Chiar dacă s-a întâmplat acum 5000 de ani, asta înseamnă că există un precedent.

La o căutarea pe google, termenul "fara precedent" (scris fără diacritice) dă 550.000 de rezultate. Aș paria o sumă frumușică pe faptul că 50.000 sunt corecte și 500.000 sunt greșeli. Cunosc jurnaliști care pun titluri pompoase ca să își vândă mai bine marfa. Cunosc șefi care modifică titlurile realiste ale jurnalistului pentru a atrage publicul păcălit. După părerea mea este o greșeală. Cititorii se vor supăra, nu te vor mai citi și nu vei mai părea credibil.

Aflu din știrile recente că Victor Ponta a lansat un atac fără precedent la adresa Ungariei. Fără precedent poate pentru istoricul declarațiilor lui Victor Ponta. Poate că în acest registru există un precedent. Dar declarații belicoase ale unor premieri români la adresa Ungariei au fost în note mai acute. Să luăm declarațiile premierilor români la adresa Ungariei în perioada 1937-1945. Mult mai dure... Deci, precedent există.

SUA lansează un avertisment fără precedent la adresa lui Vladimir Putin. Precedentul a existat în ambele mandate ale lui Ronald Reagan, mai ales în primul.

SUA va amenință China cu sancțiuni economice fără precedent. Eh... În prezent SUA are relații comerciale cu RP Chineză. Din 1950 până în 1973, SUA a avut un blocaj economic pe RP Chineză, impunând sancțiuni economice fără precedent, adică un embargo. Asta pentru că până în 1950, relațiile Chinei cu SUA nu au avut parte de embargo. Dar sunt mulți jurnaliști cu memorie mai scurtă ca a unui peștișor care dă ocol aceluiași acvariu și i se pare că descoperă la fiecare tură un peisaj nou.

Ungaria a desfășurat trupe la granița cu Serbia într-o mișcare fără precedent. Suuuper! Dar în 1941 când Ungaria a atacat Iugoslavia, cum a fost cu desfășurarea de trupe? Dar în 1914 când Austro-Ungaria a atacat Serbia cum a fost cu desfășurarea de trupe? Dar când Iancu de Hunedoara a campat împreună cu toată armata maghiară la tabăra de la Zemun, lângă Belgrad, unde a și murit, atunci cum a fost cu desfășurarea de trupe? Dar istoria nu este o disciplină care trebuie să fie cunoscută de jurnalistul de azi. Jurnalistul de azi trebuie să cunoască detalii despre Bianca Drăgușanu  și Leo din Strehaia și dacă mai știe două melodii de la 3rei Sud Est se spune că are cultură generală.

Cea mai haioasă folosire prostească a termenului "fără precedent" mi se pare că este în toate știrile legate de refugiații sirieni, atunci când aflăm cu stupoare că venirea acestor migranți în Europa este fără precedent. Dar venirea tătarilor? Dar hunii? Dar alte popoare migratoare care au migrat pașnic, precum slavii? Nu erau arabi și nu contează ar spune cei care cunosc istorie doar pentru că știu ce e pe coperta unui manual de gimnaziu. Aha. Dar căderea Regatului Vizigot (Spania de azi) urmat de colonizarea arabă din Peninsula Iberică? Oprirea avansului arabilor asupra Europei la Poitiers?

Mă uit mirat la faptul că pentru unii perioada comunistă ține strict de istorie, de parcă nu ar avea nici un impact asupra vieții de azi. La fel și revoluția din 1989. Unii colegi mai tineri îmi cer detalii despre cum era cu libertatea presei în timpul lui Adrian Năstase, pentru că ei au auzit doar povești îngrozitoare și li se pare că sunt niște evenimente din vechime, cândva în preajma perioadei fanariote. Perioadă fanariotă care îmi aduce aminte de alte titluri despre corupția la nivel înalt din România și despe cum s-au vândut funcții publice "fără precedent"...

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.