Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul European de Investiţii investeşte 25 milioane euro în Radix Ventures, fondul de capital de risc specializat pe deep tech în Europa Centrală şi de Est

Inquam Photos / Octav Ganea
steag drapel UE Uniunea Europeana

Fondul European de Investiţii (FEI) investeşte 25 milioane euro în Radix Ventures, un fond de capital de risc axat pe tehnologii emergente (deep tech) din ECE, pentru a diminua discrepanţa de finanţare pentru fondatorii de start-up-uri deep tech din această regiune. Finanţarea FEI este susţinută de programul InvestEU al Comisiei Europene. Radix Ventures îşi propune să strângă cel puţin 50 milioane euro – cu o valoare maximă de 70 milioane euro – şi se aşteaptă să încheie prima etapă de atragere de fonduri înainte de sfârşitul anului 2023, potrivit news.ro.

”Fondul European de Investiţii (FEI) – susţinut de programul InvestEU – investeşte 25 milioane euro în Radix Ventures, un fond de capital de risc axat pe tehnologii emergente (deep tech) din ECE, pentru a diminua discrepanţa de finanţare pentru fondatorii de start-up-uri deep tech din această regiune. Radix Ventures este înfiinţat de un grup de antreprenori şi investitori cu experienţă în tehnologie,  condus de Paweł Bochniarz, Wojciech Ratymirski şi Michał Urbanowski, care au condus anterior Valuetech Seed – unul dintre cele mai performante fonduri poloneze de capital de risc pentru tehnologii emergente în stadiul iniţial. Fondul este recunoscut pentru investiţiile sale în Noctiluca, un start-up în domeniul materialelor avansate (WSE: NCL), şi în Lerta Energy, un start-up energetic de generaţie următoare achiziţionat în 2022 de Grupul Photon Energy”, anunţă FEI.

Deşi toţi fondatorii de tip General Partners sunt din Polonia, Radix Ventures a atras de asemenea şi alti membrii ai echipei de tip Venture Partners si Principals din România, Ungaria şi Ucraina, pentru a opera eficient în centrele regionale cheie din ECE.

Radix Ventures este într-o poziţie privilegiată de a capitaliza oportunităţile în domeniul tehnologiilor emergente din Europa Centrală şi de Est, datorită expertizei fondatorilor săi, unui flux propriu de proiecte şi unei reţele puternice de parteneriate cu instituţii de cercetare de top din regiune.

Investiţia face parte din mandatul FEI de a susţine întreprinderile mici şi mijlocii cu potenţial ridicat de creştere şi inovaţie în Europa. Scopul este ca minimum 16 % din totalul activităţilor sale să vizeze proiecte climatice şi de mediu în 2022, urmărind o creştere la 25 % până în 2024. Aceasta reflectă de asemenea angajamentul FEI şi al mandatarilor săi de a sprijini managerii de fonduri din toate statele membre ale UE, inclusiv în ţările inovatoare emergente moderate, insuficient deservite.

"Companiile de deep tech joacă deja un rol pivotal în transformarea fiecărui sector al economiei globale. De aceea, este esenţial ca UE să facă tot posibilul pentru a facilita şi accelera această evoluţie. Susţinuţi de programul InvestEU, suntem bucuroşi să investim în Radix Ventures şi, astfel, să stimulăm sprijinul pentru dezvoltarea deep tech în întreaga Europă Centrală şi de Est." - a declarat Marjut Falkstedt, director general al FEI.

Radix Ventures îşi propune să devină firma de capital de risc preferată pentru antreprenorii de deep tech din ECE. Radix Ventures caută să investească în startupuri aflate în stadii de dezvoltare incipiente şi să le sprijine în extinderea şi internaţionalizarea operaţiunilor lor.

„Suntem entuziasmaţi să avem Fondul European de Investiţii ca investitor principal. Ca fondatori ai Radix Ventures, credem că start-up-urile deep tech vor sta la baza următoarei revoluţii industriale, deoarece numeroase sectoare vitale ale economiei, inclusiv energia, producţia şi transportul, trebuie să se adapteze pentru a-şi îndeplini obiectivele de neutralitate ecologică şi pentru a face faţă supra-solicitării lanţurilor de aprovizionare şi deficitului de forţă de muncă. În acelaşi timp, suntem conştienţi de faptul că noile tehnologii care au potenţialul de a transforma industrii întregi au nevoie, pentru a fi comercializate cu succes, de un sprijin consistent în domenii precum reglementări, managementul proprietăţii intelectuale şi dezvoltarea afacerii – acesta este sprijinul pe care Radix este gata să-l ofere”, spune fondatorul şi managing partner al Radix Ventures, Paweł Bochniarz.

FEI face parte din Grupul BEI. Misiunea sa principală este de a sprijini microîntreprinderile şi IMM-urile, facilitându-le accesul la finanţare şi capital de risc. De asemenea, FEI sprijină în mod activ investiţiile în fondurile climatice, cu un accent puternic pe durabilitatea mediului. Activităţile FEI promovează obiectivele UE, susţinând inovarea, cercetarea şi dezvoltarea, spiritul antreprenorial, creşterea economică şi crearea locurilor de muncă.

"În contextul parteneriatului nostru cu Fondul European de Investiţii, Radix Ventures se pregăteşte să devină jucătorul dominant în domeniul capitalului de risc pentru antreprenorii de DeepTech din România şi din întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est. Având sprijinul FEI şi o reţea solidă de parteneriate la nivel regional, ne-am propus să reducem decalajul de finanţare care persistă în această zonă. Ne angajam să contribuim la construirea unui ecosistem care să stimuleze iniţiativele ambiţioase, de mare anvergură, de tipul 'moonshot', care în alte condiţii nu ar fi iniţiate", subliniaza Daniel Dumitrescu, principal, Radix Ventures.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.