Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondurile europene în România, Făt-Frumos sau Fata Morgana?

O nouă moțiune simplă respinsă. De data aceasta a fost rândul domnului Ministru Teodorovici să vină și să explice de ce sumele indicate de dânsul de fiecare dată ca fiind accesate nu reușim să le identificăm și în realitate.

Am intrat în al doilea an din exercițiul financiar european, 2014 – 2020, dar nu reușim să vedem nimic nou. În anul 2014, România nu a transmis Comisiei Europene vreun proiect care să se deruleze din banii alocați în noul exercițiu financiar. Practic, țara noastră a pierdut un an de finanțare. Nu trebuie să uităm că în exercițiul financiar 2007-2013 România ”s-a remarcat” prin cea mai mică rată de absorbție din Uniunea Europeană, prin programe operaționale sectoriale suspendate și cele mai mari corecții financiare aplicate unui stat membru. De asemenea, Acordul de Parteneriat a fost aprobat de Comisia Europeană abia în luna august, mai precis la peste jumătate de an de la începerea noului exercițiu financiar. Până la acest moment,  România a primit avizul doar pentru 5 programe operaționale din cele 8 transmise Comisiei Europene, pentru două dintre acestea abia la începutul acestui an.

Deși România a început cu stângul gestionarea fondurilor pentru perioada 2014-2020, demonstrându-se că autoritățile nu au învățat nimic din trecut, Ministrul Fondurilor Europene se laudă cu o rată de absorbție de peste 50%, dar atenție... este vorba de fondurile aferente exercițiului trecut. De ce? Doar pentru că i s-a permis României să mai deconteze încă 3 ani de la încheierea perioadei 2007-2013. Dacă este să ne luăm după declarațiile din spațiul public ale Ministrului Teodorovici și ale Primului Ministru, Victor Ponta, lucrurile par să meargă ca pe roate. Dar oare așa este?

De curând am aflat că se face o reverificare a proiectelor depuse pe POSDRU în exercițiul financiar trecut, existând suspiciuni de fraudare. Astfel, rambursările pe acest program operațional au fost întrerupte temporar, iar reluarea plăților s-ar putea face abia după luna mai, după ce se va realiza un audit al Comisiei Europene, așa cum însuși ministrul de resort recunoaște. Nu este exclus ca această situație să se repete și cu alte programe. În această privință, știm că România are un istoric în a pierde miliarde de euro din fondurile europene ca urmare a neregulilor descoperite în proiectele depuse. Nu cred că ar mai surprinde pe nimeni dacă istoria se va repeta.

În ceea ce privește perioada de finanțare 2014-2020, singurul proiect transmis de România în 2015, cel pentru Programul Operațional Infrastructura Mare și care conține o listă de proiecte de autostrăzi și drumuri expres cu termene de implementare în viitorul apropiat, ajunge la o valoare care depășește de 7 ori întreaga alocare financiară pe sectorul rutier. Iar aceasta se întâmplă în contextul în care, actualele proiecte din infrastructura au fost programate pentru a fi finanțate din fondurile alocate perioadei 2007-2013, dar urmează a fi împărțite în etape și rambursate din noul exercițiu financiar. De altfel, în exercițiul trecut, la programul operațional Transport, crucial pentru dezvoltarea infrastructurii, dacă analizăm situația din România, rata de absorbție a fost una dintre cele mai mici (puțin peste 34%). Practic, autoritățile au folosit doar 1,5 miliarde de euro pentru construcția de autostrăzi și căi ferate, deși valoarea contractelor semnate, până la acest moment, depășește suma de 3 miliarde de euro.

Pentru perioada 2014-2020, României îi sunt alocate peste 43 miliarde de euro fonduri europene care ar fi putut fi accesate încă de anul trecut. Rata de absorbție este, pentru moment, de 0%, România nefinalizând încă procedurile de avizare.

Moțiunea a fost respinsă, domnul Ministru Teodorovici își continuă activitatea, iar România continuă să sufere.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.