Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru de Finanțe: Guvernul a aruncat o BOMBĂ. Se dă liber pentru vânzări la ruși

stiripesurse.ro
victor ponta

Fostul ministru de Finanțe, Ioana Petrescu, în prezent la Pro România, arată că Ministerul de Finanțe a publicat Hotărârea de Guvern privind Fondul Suveran de Investiții, care este o adevărată bombă. Petrescu arată că prin acest HG se pune în mișcare un mecanism prin care se pot vinde inclusiv pe ascuns la ruși părți din societăți românești, iar asta să fie perfect legal.

Citește și: SURSE - Crin Antonescu, scos din joc de Ludovic Orban: începe RĂZBOIUL în interiorul PNL

”Intre sarmalele de Craciun si sampania de Anul Nou, Ministerul de Finante a mai publicat o "bomba". Mai exact, un proiect de hotarare de guvern referitor la organizarea si functionarea fondului suveran de investitii. Nimic important! Poate fi inghesuit intre colide si sorcova.

Pe scurt proiectul prevede: 
Fondul poate sa vanda actiuni din portofoliu. Pachetele de actiuni odata "transferate in proprietatea fondurlui, acesta va poate dispune liber de ele, in calitate de bunuri proprii". Le pot si instraina. Oricui. Nu se pun conditii sau restrictii. Vor sa vanda ceva la rusi, este posibil prin acest HG. 
Finantarea fondului vine din mai multe surse, inclusiv din dividende de la companiile de stat. Banii din profiturile companiilor de stat nu mai raman in aceste companii pentru a se duce in investitii, cum se facea pana acum 2 ani, nu se mai duc predominant nici catre salarii la bugetul de stat, cum s-a intamplat in ultimii doi ani, ci se duc in acest fond. Nu e clar insa ce se va intampla cu aceste miliarde. 
Strategia fondului se elaboreaza "in baza unor linii directoare aprobate in prealabil prin hotarare de guvern." Adica statul decide ce finanteaza, ce vinde si in general, ce face fondul. Este extrem de neclar in documentul finantelor in ce va investi acest fond. Poate da imprumuturi oricarei firme. Poate finanta diverse intreprinderi romanesti atata timp cat sunt de "importanta strategica" sau orice intreprinderi, deci si straine, atata timp cat sunt "relevante pentru un anumit sector economic/industrial". Cine decide ce firma este de importanta strategica si ce companie este relevanta pentru un sector? Daca Teldrum are nevoie de finantare de la acest fond, cine decide daca e "relevanta" pentru sectorul respectiv? 
Pai statul decide. Statul numeste primii membri ai Consiliului de Supraveghere si acestia numesc Directoratul. Acesti membri pot functiona pentru maxim 18 luni. Nu este clar in acest HG cum se alege Consiliul de Supraveghere permanent dupa 18 luni. Nu cred ca isi bate cineva capul cu ce se intampla dupa 18 luni. Se pot instraina multe companii in acesta perioada. Dupa aceea, pot pleca acasa cu buzunarele burdusite de bani. 
Sa recapitulam: fondul poate instraina oricui active si actiuni din Fond, functioneaza cu banii din dividentele companiilor de stat si din aceste vanzari de active si actini, strategia e decisa de stat, conducerea e decisa de stat si pot finanta orice firma doresc. 
2019 va fi un an foarte bun pentru cei care se vor afla la butoanele acestui fond. Mai putin pentru oamenii de rand. Ei se vor alege cu praful de pe toba pentru ca pot sa spuna "adio" acestor companii de stat.”, arată Ioana Petrescu, pe pagina personală de Facebook.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.