Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostă şefă din Parchetul General, dezvăluiri despre extrădarea lui Popa: 'Kovesi n-avea niciun fel de competențe. A făcut-o din exces de zel'

Inquam Photos / Octav Ganea
Laura Codruta Kovesi

Angela Nicolae, fosta șefă a biroului de relații internaționale de la PÎCCJ când Codruța Kovesi era procuror general, a povestit pentru Monitorul Justiției culisele extrădării lui Nicolae Popa,subliniind că totul a început la o conferință din Indonezia, când Kovesi a adus o scrisoare de la Băsescu.

„În luna martie, 16-19 martie 2011 eu mă deplasez în Indonezia împreună cu Kovesi și împreună cu Marius Iacob (fostul adjunct DNA, n.r.) și cu reprezentanții IGPR și un lucrător SRI care își prezentase calitatea de translator, deși nu era translator. Am fost la Jakarta, la o conferință privind cooperarea în materie penală care se referea la cooperarea Asia Pacific și Orientul Mijlociu, o conferință regională la care Kovesi nu avea ce să caute pentru că ea voia să contacteze procurorul general al Indoneziei și președintele Indoneziei. Neavând tratat de extrădare cu ei trebuia să dea avizul pentru extrădarea lui Nicolae Popa. În acest dosar am fost martorul cheie pentru că se referea numai la activitatea anterioară deplasării cu avionul privat. Deci eu cunosc toate activitățile care au fost desfășurate special de către Kovesi pentru ca să urgenteze extrădarea, primind acea scrisoare faimoasă de la Băsescu pe care eu am văzut-o cu această ocazie”, a explicat fostul procuror Angela Nicolae, pentru Monitorul Justiției, potrivit Mediafax.

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE la lipsa de zinc din organism: Care sunt simptomele şi ce boli pot apărea

Potrivit fostului procuror scrisoarea care a ajuns la președintele Indoneziei era una oficială, în limba engleză, prin care Traian Băsescu își exprima disponibilitatea de a coopera și în final îi adresa rugămintea să urgenteze extrădarea lui Nicolae Popa.

„Când am ajuns eu în dreptul președintelui Indoneziei - acesta probabil că primise informația de la omologul meu că am mai fost în Indonezia. Am purtat o scurtă discuție absolut de protocol în legătură cu faptul dacă am mai fost în Indonezia, de frumusețile acestei țări și așa mai departe. În momentul în care am depășit această fază m-am întors la restul delegației am fost foarte certată de către Kovesi: Cum de mi-am permis să am această discuție cu președintele Indoneziei fără să o anunț. Deci ei îi era frică ca nu cumva eu să discut ceva despre această problematică. Se știa în speță de problema extrădării lui Nicolae Popa, dar nu se știa de scrisoare. Eu i-am spus că în lumea diplomației sunt anumite situații în care nu poți să-ți anunți dinainte șeful ce vei discuta cu anumite persoane. În momentul în care m-am întors la delegație, colega mea care era directoare de relații internaționale din Indonezia i-a cerut lui Kovesi o copie după scrisoarea lui Băsescu pentru că așa cerea protocolul de la ei din țară.

În momentul în care i s-a dat acea scrisoare - era o foaie A4, era o copie - i-a fost dată acestei doamne procuror șef din Indonezia care era lângă mine. I se înmânează de către Kovesi această scrisoare, eu văd această scrisoare pentru că i se dă o foaie A4 colegei mele din Indonezia. În momentul în care ea citește lângă mine, mi-arunc privirea, am citit și eu și-am văzut exact conținutul acestei scrisori. Deci spunea că își manifestă întreaga disponibilitate față de președintele Indoneziei să coopereze în domeniul justiției și printre alte formule de protocol încheia cu această rugăminte ca să urgenteze extrădarea lui Nicolae Popa, deci o spunea direct”, a povestit Angela Nicolae.

Potrivit acesteia, aceasta ar fi fost catalizatorul sau „scânteia” întregului proces de extrădare a lui Nicolae Popa, se mai precizează în Monitorul Justiției.

„Până atunci exista o cerere de extrădare, iar competența revine Ministerului Justiției. Cătălin Predoiu era în acea vreme ministru al Justiției și încercase, dar încercările. Primise un răspuns preliminar, dar nu se mișca nimic, adică practic trebuia să ajungă la Ministerul de Justiție și de acolo trebuia să ajungă la președinte, dar nu mai ajungea la președinte. (...)

Procurorul general, în materia extrădării, n-avea niciun fel de competențe. Deci a făcut-o din exces de zel, din dorința de a arăta președintelui Băsescu că poate să facă foarte multe și că rezolvă probleme. A fost un executant la ordin.

Nu conta în ce modalitate. Putea să-l trimită pe Cătălin Predoiu sau acea scrisoare putea s-o trimită prin poșta specială. (...) Este primul caz de extrădare pe care l-am întâlnit în care este implicat Ministerul Public Român în toată perioada activității pe care am desfășurat-o ca șef al acestui departament. Și implicarea a fost - inclusiv cu acel avion privat de care vorbește Sebastian Ghiță și de care toată lumea știe. Nu știu detaliile (privind un eventual sprijin financiar din partea lui Ghiță, n.r.), pentru că nu l-am cunoscut pe Sebastian Ghiță. Dar întâlnirea cu președintele Indoneziei a fost foarte bine chibzuită și foarte bine pregătită.

CITEȘTE ȘI: Vitamina care ajută creierul să funcţioneze la capacitate maximă. Previne şi bolile psihice

Aceste aspecte au fost foarte importante pentru că au dus la aducerea în țară a lui Nicolae Popa. Pentru că dacă nu se primea avizul președintelui Indoneziei era foarte greu de primit acest aviz. Ei tergiversau foarte mult și Ministerul de Justiție român încercase de mai multe ori și nu reușise”, a mai subliniat Angela Nicolae.

În dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, a fost audiat, joi, de procurorii Secției Speciale. După aproape 4 ore petrecute în Secția de anchetă a magistraților, Coldea a spus că a fost audiat în calitate de martor, precizând că nu a luat la cunoștință de nicio împrejurare în care Kovesi să fi comis vreo infracțiune.

"Pot să vă informez că Serviciul Român de Informații a fost implicat în această operațiune de identificare, localizare și aducere în țară a domnului Nicolae Popa, a fost considerată o operațiune de succes, reflectă cooperarea bună între serviciile de informații și instituțiile de aplicare a legii, cooperare care am constatat, în timp, că deranjează foarte mult pe foarte multe persoane și, din acest punct de vedere, am văzut că toată lumea face eforturi disperate ca, practic, această cooperare să afecteze într-un fel sau altul capacitățile României de apelicare a legii, respectiv să vulnerabilizeze România, ca țară de frontieră a NATO și UE", a declarat Florian Coldea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.