DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

FOTO Mormântul lui Anton Pann

Basilica.ro
anton pann

În data de 2 noiembrie 1854 a trecut la cele veșnice Anton Pann, unul dintre pionierii culturii române. Vă propunem un itinerariu fotografic la locul unde se află mormântul celui ce a scris „Povestea Vorbii”; curtea Bisericii „Sfântul Stelian” – Lucaci din București.

La intrarea în curtea bisericii se află bustul lui Anton Pann, operă a sculptorului român Dimitrie D. Mirea, fiind dezvelit în anul 1930.

În partea stângă a bisericii, în spatele curții, se află mormântul celui despre care Mihai Eminescu a scris în poezia „Epigonii”: „S-a dus Pann, finul Pepelei, cel isteț ca un proverb”.

Mormântul este străjuit de o amforă, iar în dreptul său, pe zidul bisericii, se află crucea pe care este inscripționat epitaful celui ce a pus pe note imnul național.

Epitaful lui Anton Pann:

Aici s-a mutat cu jale

În cel mai din urmă an

Care în carțile sale

Se citeșe Anton Pann.

Acum mâna-i încetează,

Ce la scris mereu ședea,

Nopți întregi nu mai lucrează

La lumină cărți să dea.

Împlinindu-și datoria

Și talantul ne-ngropând,

S-a facut călătoria,

Dând în lume altor rând”

Biserica „Sfântul Stelian” – Lucaci din București a fost ridicată în anul 1736 de către mitropolitul Ştefan al Ţării Româneşti, în marginea de atunci a Bucureştilor, „în mahalaua Lucaciului”, cum spune actul de întemeiere, și a avut inițial hramul Sfântului ierarh Nicolae. Biserica înlocuia un alt lăcaș de cult mai vechi, din lemn, care se deteriorase din cauza vremii, conform basilica.ro.

În Biserică credincioșii se pot închina la moaştele Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor (26 noiembrie); părticele din moaştele Sfinţilor Haralambie (10 februarie), Elefterie (15 decembrie), Onufrie (27 noiembrie) şi Pantelimon (27 iulie).

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.