Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fotograful şi artistul plastic german Ulay, pionier al body art şi al artei conceptuale, a murit

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Fotograful şi artistul plastic german Ulay, pionier al "body art" şi al artei conceptuale, a murit, în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 76 de ani, a scris pe Facebook fundaţia care îi poartă numele, cu sediul în Slovenia, relatează AFP, potrivit news.ro.

"Unul dintre cei mai mari artişti ai timpurilor noastre, cel mai radical, singurul şi unicul Ulay a plecat pentru o altă călătorie, ieri, liniştit, în somn", potrivit anunţului fundaţiei.

Ulay este pseudonimul lui Frank Uwe Laysiepen, născut în 1943, în Germania. Fotograf la origine, el a devenit începând cu sfârşitul anilor '60 unul dintre cele mai mari nume în "body art", arta corporală, un curent care plasează limbajul corpului în centrul demersului artistic. El a fost unul dintr eprimii care a folosit tatuajul în arta contemporană.

Potrivit galeriei Richard Saltoun, Ulay "a fost un pionier şi un provocator cu o operă radicală şi istorică unică".

Citește și: Dana Budeanu aruncă bomba: Cine e ministrul PSD care ar urma să fie luat de DNA, după Sorina Pintea

Între 1976 şi 1988, el a colaborat cu artista Marina Abramovic, alt simbol al performance-ului artistic, care a fost şi partenera sa în timpul acelei perioade. În cuplu, au pus sub semnul întrebării percepţia trăsăturilor masculine şi feminine, împingând limitele corpului uman şi suferinţei fizice.

"El a fost un artist şi o persoană excepţională, care ne va lipsi mult", a scris Abramovic, luni, pe Instagram. "Astăzi, este reconfotant să ştim că arta şi moştenirea sa vor trăi pentur totdeauna", a adăugat ea.

Boala sa diagnosticată în 2011 a devenit pentru Ulay "cel mai mare proiect al vieţii sale" şi în "Project:Cancer" el a fost filmat deja în timp ce făcea chimioterapie, apoi în timpul unui "turneu de adio" mondial.

O parte din opera sa a intrat în colecţiile multor instituţii din toată lumea, între care Muzeul Stedelijk din Amsterdam, Centrul Pompidou din Paris sau Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York.

Din 2009, Ulay şi-a împărţit viaţa între Amsterdam şi Ljubljana.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.