Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frământările politice la zi. Ce șanse are astăzi votul în două tururi?

parlament

Povestea revenirii la două tururi de scrutin pentru primărie s-ar putea dovedi curând o simplă mișcare de imagine a liberalilor făcută în colaborare cu PSD. Sunt mai multe semne în acest sens, deși agitația din ultimele săptămâni ar putea să dea impresia contrariului. S-a ajuns până la amenințări cu boicotul la locale (Liviu Dragnea), la somații adresate Avocatului Poporului să conteste constituționalitatea votului într-un tur (Alina Gorghiu).

Testul bunei credințe a demersului PNL nu stă în zgomotul de scenă, nici măcar atunci când urletele de victimizare vin de la PSD. Declarațiile sforăitoare au prea puțin preț la noi, pentru că, în timp, s-a demonstrat că ele au fost contrazise flagrant de fapte și acțiune.

Or, aici liberalii se află într-o situație ușor stânjenitoare.

Ce știm sigur legat de PNL?

  • Știm că sondajele le arată o diferență considerabilă față de celălalt competitor major, PSD, mai ales în marile municipii reședință de județ, care sunt și principalul bazin cu voturi anti-PSD. Cauză e simplă. Puzderia de partide mici va invada spectrul de centru dreapta și va ”mânca” din votul liberalilor.
  • Știm că o modificare a legii electorale, fie ea inițiată de guvern prin OUG sau asumarea răspunderii, presupune să ajungi în Parlament, acolo unde PNL are nevoie să-și construiască o majoritate cu alte grupuri parlamentare, altele decât PSD.

Ce fac sau ce au făcut liberalii în acest sens? Sesiunea parlamentară începe în câteva zile și poziționările posibililor aliați întru revenirea la două tururi sunt un indicator bun al capacității de acțiune a tandemului Gorghiu-Blaga.

Primul semn prost, după mai multe zile, apare astăzi abia de la UDMR. Kelemen Hunor declară că partidul său nu este acord cu revenirea la două tururi de scrutin cu patru luni înainte de alegeri. Hunor vorbește târziu, spre deosebire de ceilalți potențiali aliați, Oprea și Tăriceanu. Cunoscând comportamentul UDMR în aceste situații, ceva ne spune că nimeni nu i-a contactat din tabăra liberalilor sau dacă au fost contactați nu s-a ajuns la un acord.

Într-o analiză anterioară am arătat că există cel puțin două pârghii foarte puternice pe care liberalii le au asupra formațiunii maghiarilor din România: 1. popularii europeni și 2. venirea la guvernare în 2017. Interesul maghiarilor față de modalitatea de vot la locale este relativ redus, pentru că, și cu un tur și cu două, în zonele pe care le domină nu pot pierde primăriile și majoritățile. Reținerea ar putea veni la două tururi doar din cauza perspectivei coalizării celorlalte două formațiuni maghiare, mult mai mici, cu partidele românești, ceea ce e un semnal prost pentru solidaritatea etnică.

Fără UDMR, e greu de crezut că liberalii pot strânge o majoritate în Parlament, în ipoteza că și-o doresc cu adevărat.

Tăriceanu și ALDE au făcut baletul deja cunoscut. Aflați sub amenințarea PSD de a pierde șefia Senatului, ”liberalii stângii” au preferat să dea semnale contradictorii de apropiere, dar și de îndepărtare de PNL. Dar chiar să mergem pe declarația inițială a lui Tăriceanu, care spunea că își dorește două tururi, PNL mai are nevoie de câțiva parlamentari de la UNPR.

UNPR nu e favorizat de două tururi, pentru că are mai mulți primari  în funcție confiscați ,care ar avea o șansă să câștige doar dacă alegerile s-ar ține într-un tur. Sigur, câteva elemente atârnă greu și în calculele care-i privesc pe progresiștii lui Oprea. 1. Au nevoie de o alianță cu PSD cel puțin la parlamentare. 2. DNA a cerut urmărirea penală a liderului, ceea ce a provocat ceva dezordine și panică în partid, 3. Primarii UNPR, care ar fi avantajați de votul într-un tur, încep să se cam împrăștie într-un fel sau altul. Cherecheș de la Baia Mare preferă să meargă pe cont propriu, Onțanu mai are puțin până să dea socoteală despre cele două autorizații emise în aceeași zi vizând stadioul național.

Între UNPR și PSD nu s-au rupt toate punțile, dar evenimentele de astăzi arată că o alianță s-ar putea amâna până după locale, ceea ce înseamnă că fratele mai mare așteaptă să vadă câte parale face frățiorul mai mic, dar și că PSD își lasă niște aliați de rezervă, pentru a dezminți izolarea în care pare că se află. UNPR e pregătit să-și facă propriile grupuri parlamentare, cu cei aproape 70 de deputați și senatori pe care îi are. Rămâne de văzut câți va mai avea în săptămânile următoare.

Ca să concluzionăm, liberalii mai mult au vorbit, decât au acționat și rezultatele se cam văd cu ochiul liber. ALDE bate ușor în retragere, UDMR nici nu vrea să audă, iar la UNPR situația e prea complicată zilele astea, ca să poți spera la o ”întoarcere a armelor”.

PNL va rămâne, poate, în final, cu imaginea că a încercat și nu a reușit. Dar, la cum arată acum lucrurile, nu se vor alege cu un vot în două tururi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.