Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa integrează lupta cibernetică în arsenalul său militar

Franţa va putea recurge la arma informatică în faţa ameninţărilor cibernetice care îi ameninţă interesele, dar şi pentru a contracara atacuri convenţionale, a anunţat ministrul apărării francez, Jean-Yves Le Drian, citat de AFP, potrivit agerpres.

"Apariţia acestui nou mediu - câmpul de bătălie cibernetică - trebuie să ne conducă la regândirea profundă a modului de a aborda arta războiului', la fel ca apariţia aviaţiei la începutul secolului al XX-lea, a declarat luni Le Drian, dezvăluind doctrina armatelor franceze în materie de securitate informatică într-un centru dedicat acestui domeniu la Bruz (în vestul Franţei).

Citeşte şi: Ameninţare cu BOMBĂ la bordul unui zbor transatlantic. Avionul a plecat fără pasageri din NY- FOTO

Într-o lume tot mai interconectată, atacurile cibernetice venite din partea unor state, hackeri, grupuri teroriste sau criminale se înmulţesc. Rusia, în special, a fost suspectată că s-ar afla în spatele diverselor acţiuni de piraterie informatică în Europa şi SUA.

Atacurile informatice pot paraliza infrastructuri vitale (reţele telefonice, centrale electrice, transporturi etc.), precum şi ţinte militare. Coşmarul statelor majore ar fi ca rachete lansate să fie stopate pe traseul lor sau ca drone să fie deturnate în plină intervenţie militară.

'Arma cibernetică poate avea efecte comparabile celui al armamentului mai convenţional', a avertizat Jean-Yves Le Drian.

În faţa acestor ameninţări, armatele îşi codifică din ce în ce mai mult sistemele de informare, dar integrează şi cibernetica drept armă ofensivă.

'În timp de război, arma cibernetică va putea fi răspunsul sau o parte a răspunsului la o agresiune armată, fie că ea este de natură informatică sau nu', a enunţat Le Drian.

Citeşte şi: Maia Sandu CONTESTĂ rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională

Franţa va putea deci recurge la lupta informatică la fel ca la o armă clasică pentru a riposta unui atac, chiar dacă acesta este convenţional

Un comandament al operaţiunilor cibernetice, plasat sub responsabilitatea directă a şefului statului major interarme, va fi creat în ianuarie 2017. El va dispune de un stat major restrâns care va superviza activitatea a 2.600 de 'combatanţi informatici' termenul de constituire fiind până în 2019.

Apărarea cibernetică va beneficia de un miliard de euro în cadrul legii programării militare (2014-2019).

'Un atac informatic major, date fiind pagubele pe care le-ar provoca, ar putea constitui o agresiune armată în sensul articolului 51 din Carta Naţiunilor Unite şi ar justifica astfel invocarea legitimei apărări', a spus el.

Una dintre problemele majore rămâne identificarea grupărilor sau statelor aflate la originea atacurilor cibernetice şi care se ascund adesea în spatele altor actori, rezumă AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.