Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Furtuna perfectă - S&P avertizează Marea Britanie cu privire la evoluția economiei

thewire.fiig.com.au
S&P Global Ratings

Agenţia de evaluare financiară S&P Global a înrăutăţit din nou estimările privind evoluţia economiei britanice în acest an şi a avertizat că anul următor ar putea urma "furtuna perfectă", dacă vor eşua eforturile de a se ajunge la un acord comercial cu UE după Brexit ("no deal"), transmite Reuters potrivit Agerpres.

Pentru acest an, S&P se aşteaptă la o contractare a economiei britanice de 8,1%.

În 2016, când britanicii au votat pentru ieşirea ţării din UE, S&P a fost prima agenţia de evaluare financiară care a retrogradat ratingul de top "AAA" atribuit Regatului Unit.

Miercuri, S&P a precizat că nu mai presupune că perioada de tranziţie după Brexit va fi extinsă anul acesta, ci se aşteaptă ca autorităţile de la Londra să încheie "un acord de liber schimb de bază" începând din 2021, deşi riscul eşuării negocierilor rămâne "ridicat".

"Un al doilea val de infecţii în toamnă, urmat de o trecere la reglementările Organizaţiei Mondiale ale Comerţului (OMC) în ianuarie, va reprezenta 'furtuna perfectă'", avertizează S&P.

Luni, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au demarat noi negocieri intense, care vor dura cinci săptămâni, şi au ca scop obţinerea de progrese în legătură cu relaţia post-Brexit şi evitarea unui "no deal" catastrofal la sfârşitul anului.

Intensificarea discuţiilor, de comun acord între Londra şi Bruxelles ar urma să le confere un "nou elan", după patru cicluri de negocieri afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19) şi fără progrese majore.

Regatul Unit, care a părăsit UE la 31 ianuarie, continuă să aplice regulile europene până la 31 decembrie.

Dacă nu va exista niciun acord negociat până atunci, doar regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cu taxele lor vamale ridicate şi controalele vamale extinse, se vor aplica relaţiilor comerciale între aceşti parteneri. Asta ar slăbi economii deja lovite puternic de pandemie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.