Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gastronomia omoară România!

alexandru petria

Radu Ţuculescu e un tip cu care nu te plictiseşti. Scoate glumele şi din piatră seacă, şi e mai pornit pe ele când e supărat. Probabil, sunt arma sa de apărare. Cu el, vrei, nu vrei, eşti abonat la terapia prin râs. Omul are pasul identic cu scriitorul, cu menţiunea că umorul în texte e ca o apă freatică.

Ne ştim din anii ’80 ai secolului trecut, eram licean şi el violonist la Filarmonică, când băteam celebra cafenea „Arizona” din Cluj, la cafele, vorbe cu tâlc despre literatură şi ca să ne înnodăm fumul ţigărilor „Carpaţi”.

Despre cărţile lui Radu am vrut să scriu de câteva ori, dar am amânat, nu ştiu exact de ce, poate fiindcă găsesc că scrisul despre prieteni e cel mai al naibii. E enorm de dificil să-ţi păstrezi echilibrul, să nu slobozeşti encomiastica pe arătură. Ceea ce, în cazul lui, nici n-ar fi fost cine ştie ce hibă impardonabilă, deoarece Ţuculescu este un prozator de primul raft.

Romanul „Mierla neagră” (aici http://www.cartearomaneasca.ro/catalog/carte/mierla-neagra-415/), apărut în 2015 la editura „Cartea Românească”, e încă o confirmare a talentului său, vine pe cai mari, după ”Povestirile mameibătrâne”(2006), ”Stalin cu sapa-nainte”(2009) și ”Femeile insomniacului”(2012), ca să-i amintesc doar romanele publicate în ultimii ani.

„Orice asemănare cu personaje şi fapte reale nu este întâmplătoare. Imaginaţia autorului a acoperit doar, ici-colo, golurile memoriei”, spune romancierul în debutul cărţii, care plasează punctul de fugă al intrigii, bricolate la persoana I, la Liceul de Muzică din Cluj, fostă mănăstire franciscană, liceu absolvit şi de el. Colegul turnător a existat, slujnicele iniţiatoare în alfabetul sexului ale „greieraşilor” din internat, şi ele, numele de Lulu e arhicunoscut clujenilor, pedagogul sadic şi secretar de partid - aşijderea, soţia schizofrenică, care i-a pus lui Anghel Radu o cruce în frigider şi ţinea un carneţel cu amanţii, plus poziţiile de tăvăleală - la fel, nu şi crima din roman, şi cele legate de aceasta.

Deosebit de atractivă, povestea e plasată în anii chiar de dinainte de decembrie 1989, cu extensie spre zilele de acum.

Personajul principal, Anghel Radu, e Radu Ţuculescu într-o proporţie covârşitoare (desigur, scriitorul n-a fost închis pentru crimă!), cu imaginaţia basculată din tipare, cu pasiunea pentru inovaţiile în gătit. E de amintit scena de sex în care protagoniştii sunt acoperiţi de cărăbuşi. Răzbunarea lui Anghel Radu pe fostul pedagog Prada, dar şi pe cei din jur, din cauza cărora a făcut nevinovat puşcărie şi şi-a ratat şi viaţa sentimentală, e inedită, o metaforă a lumii actuale conduse de lăcomie. Aşteaptă ca aceștia să moară, după ce-i îndoapă efectiv cu specialităţile din localurile sale (are un lanţ!), privind satisfăcut cum sunt năpădiţi, în timp, de grăsime, parcă vizualizând, cu un sadism bonom, felul în care li se îngroaşă, fără scăpare, arterele şi venele, iar inimile sunt pe cale să cedeze. Gastronomia omoară România!

„Mierla neagră” are toate datele, de la scriitură la story, ca să se bucure de succes.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.