Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Găurile negre din bugetul național: Companiile de stat au adunat datorii imense

Radu Pop
Inquam Photos/George Calin
cfr tren gara femeie caine gara de nord bagaje

Companiile deținute de stat continuă să fie și cele mai îndatorate firme, cu datorii cumulate de 11,7 miliarde de lei, aproape jumătate din cât au de achitat la ANAF primii 50 de rău-platnici ai României, arată ultimele date, analizate de Profit.ro.

Compania Națională a Huilei SA (CNH) rămâne cea mai îndatorată companie și în 2021, cu datorii la bugetul de stat de aproape 5,2 miliarde de lei și în stare de insolvență, urmată de Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă "CFR-Marfă" SA, al cărei acționar majoritar este tot statul român, prin Ministerul Transporturilor.

CFR Marfă a făcut un salt uriaș în clasament, de la datorii la bugetul de stat de 13,8 milioane de lei în 2020 la 1,9 miliarde de lei la finalul trimestrului III din 2021, o creștere de 99%. Practic, compania nici măcar nu exista în top 50 cele mai îndatorate societăți la ANAF realizat pe anul 2020, iar acum se situează pe a doua poziție.

Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH), unde tot statul român este acționar majoritar, prin Ministerul Energiei, a coborât cu o poziție în clasament, pe fondul reducerii datoriilor, de la 1,69 miliarde de lei în 2020 la 1,60 miliarde de lei la finalul trimestrului III din 2021, o scădere de circa 5,3%.

Statul mai deține alte patru companii prezente în Top 50, pe diferite poziții – Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, Societatea Națională a Cărbunelui SA, Moldomin SA și Societatea Națională a Căilor Ferate Române SA – toate cele șapte societăți raportând datorii cumulate de 11,7 miliarde de lei, adică 42% din cât au de achitat primii 50 de rău-platnici ai României, circa 27,7 miliarde de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.