Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Generația Y în SUA și România: Tinerii optimiști versus cei furioși

ST_14.11.03_Millennials_AgeTimeline

FT_16 Procente care spun că ... are un efect pozitiv asupra Americii de astăzi.

FT_16_002Doar organizațiile religioase și mass-media sunt exceptate de la regulă.

Opinia pozitivă față de organizațiile religioase a scăzut de la 73% la 55%, iar față de organizațiile media de la 40% la 27%.

(dați click pe imaginea din stânga pentru mărire).

Puteți consulta articolul Pew Research aici.

Pentru a vedea situația de la noi, am comparat studiul Tinerii în România, al Friedrich Ebert Stiftung (descărcat via Juridice.ro) cu datele privind încrederea în instituții din sondajul INSCOP din aceeași lună. Comparația trebuie privită cu prudență, căci datele provin din metodologii diferite, dar ne permite să aruncăm o privire asupra diferenței între generații culturale.

Deși nu există o definiție general acceptată am echivalat generația Y din SUA (n. 1981-2000) cu grupa de vârstă între 18 și 29 de ani în 2014 adică persoane născute între 1985 și 1999. În România difuziunea mai târzie a tehnologiilor și asimilarea generației anterioare (X) cu "decrețeii" face ca 1985 să fie un an de început potrivit. În ceea ce privește anul de final, am fost constrânși de datele existente.

Vedem imediat cum tinerii români nu sunt mai încrezători decât populația generală ci, dimpotrivă, mai sceptici. Excepția este încrederea în ONG-uri, dar aici și întrebarea diferă între cele două studii.

Faptul nu este neapărat surprinzător. În America, generația Y este una cu un nivel de trai (relativ) ridicat, combinat cu noi oportunități pentru viitor. (Criza a fost mai bine ținută sub control prin acțiuni FED și energie ieftină). În România vorbim de generația care a prins crizele din anii '90 (sau măcar amintirea lor) și, pe când se pregătea să își înceapă viața sub timpuri mai prospere, a fost surprinsă de criza mondială. În plus, tinerii în România sunt în mod particular loviți de șomaj.

Există, desigur, o similitudine culturală între cele două grupuri. Există, foarte probabil, o similitudine de activism civic, care se vede în serii de proteste în ultimii ani. Dar, dincolo de aceste similitudini situația la fața locului influențează modul în care cetățeni se raportează la instituții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.