Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania confirmă găzduirea unei conferinţe internaţionale pentru soluţionarea conflictului libian

steag germania

Germania a confirmat marţi că va găzdui duminică la Berlin o conferinţă internaţională pentru soluţionarea conflictului armat din Libia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Reprezentanţi din SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, Turcia, Italia şi ai ONU se numără printre participanţi, se arată într-o declaraţie emisă de guvernul cancelarului Angela Merkel. 

Au fost invitaţi şi principalii doi lideri beligeranţi din Libia, respectiv Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU, şi mareşalul Khalifa Haftar, liderul aşa-numitei Armate Naţionale Libiene (ANL), care desfăşoară de nouă luni o ofensivă militară pentru cucerirea capitalei Tripoli, soldată până în prezent cu moartea a circa 2.000 de combatanţi şi a peste 280 de civili, conform datelor ONU. 

Aceştia au purtat luni la Moscova negocieri indirecte, intermediate de Rusia şi Turcia, dar tratativele s-au încheiat fără adoptarea unui armistiţiu necondiţionat şi pe termen nelimitat, considerat un prim pas pentru începerea soluţionării acestui conflict ce are în spate interese economice şi strategice divergente ale mai multor state. Fayez al-Sarraj a semnat documentul, însă Khalifa Haftar a cerut luni seară termen de gândire până marţi dimineaţă înainte de a semna înţelegerea, dar el a părăsit marţi Moscova fără să semneze.

Citește și: Andrej Plenkovic: Croaţia nu va deveni un centru de atracţie informal pentru migranţi

Totuşi, Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia EFE, a asigurat după plecarea lui Haftar că aceste tratative au condus la o prelungire pe termen ''nedefinit'' a încetării focului aplicate începând cu 12 ianuarie, în pofida refuzului mareşalului Haftar de a semna armistiţiul, adăugând că acesta din urmă a mai cerut un răgaz de încă ''două zile pentru a discuta acest document cu liderii triburilor care-l susţin''. 

Declaraţia Ministerului rus al Apărării menţionează de asemenea că acest document mai prevede delimitarea unei linii de contact, măsuri pentru stabilizarea situaţiei pe teren, încetarea oricăror acţiuni ofensive, o dezescaladare sincronizată a tensiunilor militare şi garantarea accesului la ajutoare alimentare.

După ce cu opt ani în urmă NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Haftar, în timp ce estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.