Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania împrumută Lituaniei 'actul ei de naştere' cu ocazia Centenarului independenţei

www.tes.com
Lituania

Germania a împrumutat vineri Lituaniei declaraţia sa de independenţă, un document pierdut mult timp din vedere, cu ocazia Centenarului restaurării statului lituanian după Primul Război Mondial, relatează AFP. În termenii unui acord bilateral, declaraţia din 1918, găsită în arhive la Berlin anul trecut de către un istoric lituanian, va rămâne la Vilnius timp de cinci ani, conform Agerpres.

'Aş dori să mulţumesc prietenei noastre Germania care a reuşit să păstreze acest document foarte important pentru noi în timpul unei epoci tulburi', a afirmat preşedinta Dalia Grybauskaite, căreia i-a fost înmânată declaraţia în cursul unei ceremonii la Vilnius. 'După 100 de ani, Actul de independenţă a Lituaniei a revenit în fine la el acasă', a adăugat ea într-un mesaj difuzat pe Twitter.

Prezentarea oficială a acestui document lansează festivităţile Centenarului independenţei Lituaniei, care urmează să se prelungească tot anul. Pe 16 februarie, cu ocazia Zilei Independenţei, mai mulţi lideri din alte ţări urmează să se reunească la Vilnius. La rândul său, Biserica Catolică a decis să marcheze evenimentul autorizând credincioşii să mănânce carne în această zi de sărbătoare care cade într-o zi de vineri a Postului Paştelui.

Lituania a guvernat în Evul Mediu unul dintre cele mai vaste imperii europene care se întindea de la Marea Baltică la Marea Neagră şi includea teritorii care aparţin astăzi statelor Belarus, Ucraina, Polonia şi Rusia.

Dar, spre finalul secolului al XVIII-lea, atât Regatul Poloniei cât şi Marele Ducat al Lituaniei au fost gradual împărţite între vecinii lor puternici. Rusia a controlat teritoriile lituaniene până la căderea imperiului ţarilor în timpul Primul Război Mondial. Potrivit istoricilor, până la cinci exemplare din Declaraţia de Independenţă au fost semnate la 16 februarie 1918, când Lituania era ocupată de Imperiul Habsburgic, dar toate au dispărut, cu excepţia celui găsit la Berlin. În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, URSS a anexat Lituania, care a fost prima republică sovietică ce şi-a proclamat independenţa în 1990. Această ţară, care în prezent are 2,8 milioane de locuitori, a aderat la UE şi NATO în 2004.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.