Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

GFN 2023: Avem suficiente date solide. Este timpul să abordăm pragmatic reducerea riscurilor asociate fumatului, spun experţii

news.ro.
GFN

Investiţii semnificative au fost făcute în ultimii 10 ani pentru cercetarea şi dezvoltarea noilor categorii de produse cu nicotină (precum ţigările electronice, produsele care încălzesc tutunul sau cele pentru vapat), precum şi numeroase studii internaţionale independente care demonstrează la unison riscul redus al acestor produse faţă de fumat, iar toate acestea reprezintă argumente solide pentru implementarea de politici sustenabile, bazate pe reducerea riscurilor asociate fumatului.

Aceasta a fost principala concluzie a specialiştilor internaţionali care au participat săptămâna trecută la a 10-a ediţie a Global Forum on Nicotine (GFN), la Varşovia.

Reducerea riscurilor este o abordare pragmatică, cu rezultate concrete în ţări precum Suedia, Marea Britanie sau Franţa, în care numărul fumătorilor este în scădere, ca urmare a implementării politicilor care încurajează alternativele cu risc redus, au comentat experţii în cadrul conferinţei. Cazul Suediei a fost cel mai citat, aceasta fiind prima ţară din Europa pe cale de a deveni o ţară fără fumători (cu o rată a fumătorilor care tinde să scadă sub 5% din totalul populaţiei), ca urmare a politicilor de încurajare a produselor cu risc redus. Şi cazul Marii Britanii a fost un subiect major de discuţie, aceasta implementând de anul acesta programul naţional “Swap to stop” prin care, pentru a încuraja renunţarea la fumat, autorităţile oferă gratuit seturi pentru vaping dar şi servicii de consiliere emoţională consumatorilor.

Mihaela Răescu, medic stomatolog: Alternativele funcţionează şi este nevoie de informare în acest sens

“Numeroase studii au demonstrat că, în cazul celor care nu pot renunţa la fumat pe perioada tratamentului cu implant dentar, aceştia pot utiliza produse alternative cu nicotină cu risc redus cum ar fi produsele cu tutun încălzit sau cele fără tutun, precum plicurile cu nicotină. Aceste produse au un conţinut redus de substanţe nocive, după cum au arătat numeroase studii independente,” a declarat prof. univ. dr. Mihaela Răescu, medic primar stomatolog, în cadrul Forumului.

Este însă nevoie ca atât comunitatea medicală cât şi pacienţii să aibă acces la aceste informaţii şi să ştie că într-adevăr alternativele funcţionează atunci când pacienţii nu pot respecta indicaţia de a renunţa complet la nicotină, a completat aceasta.

Dacă în urmă cu câţiva ani abordarea era una teoretică, numeroasele cercetări efectuate în ultimii ani au centralizat suficiente date care să mute discuţia către o abordare concretă şi factuală, au mai spus specialiştii la GFN 2023. Aceştia au mai amintit de abordarea proporţională a riscurilor, respectiv reglementarea produselor cu nicotină în funcţie de nivelul de risc al acestora. Supra-reglementarea noilor categorii de produse nu este una sustenabilă, au subliniat aceştia, întrucât cu cât este mai strictă reglementarea, cu atât fumătorii ar fi mai descurajaţi să facă trecerea de la ţigări la produse cu risc redus.

„Transformarea pentru BAT înseamnă dezvoltarea de produse care au ajuns deja să îmbunătăţească calitatea vieţii consumatorilor. Ultimii 50 de ani au adus transformări fundamentale, iar noile categorii de produse au devenit mai puţin riscante, datorită investiţiilor semnificative în inovaţie şi cercetare. Organismele de reglementare ar trebui să aplice politici care să permită companiilor să comercializeze produse mai sigure, cât şi un cadru de reglementare care să stimuleze consumatorii să facă trecerea de la fumat la alternativele mai puţin riscante (precum aromele produselor care încălzesc tutunul). Totodată, acest cadru ar trebui susţinut de tehnologie care să urmărească punerea în aplicare a reglementărilor,” a declarat Flora Okereke, Head of Global Regulatory Insights and Foresights în cadrul BAT.

Expertul internaţional Clive Bates a subliniat în cadrul forumului că este momentul ca militantismul împotriva produselor cu nicotină cu risc redus să înceteze, acesta reprezentând o reacţie inadecvată şi neglijentă la dezvoltarea ştiinţifică şi inovaţiile care pot reduce semnificativ riscurile cu care se confruntă fumătorii din toată lumea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.