Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Grigore Leșe face iar valuri: 'Dacă știam cum va fi cântat Cântecul despre Bucovina, nu-l mai cântam'

Invitat la podcastul ‚Armonia lu’mina’ prezentat de Mina Cristiana, maestrul Grigore Leșe a povestit despre cum i-a descoperit pe aromânii fârșeroți din satul Cogealac, Constanța. El a organizat un turneu internațional cu aceștia pentru promovarea lor în Paris și Shanghai, până la prezența lor la Festivalul George Enescu.

Leșe compară muzica polifonică cu muzicile tradiționale de mare valoare din lume precum muzica din Sardinia, Albania, țările nordice și aborigenii.

„Când se cântă Bach, e Dumnezeu acolo!”, spune Leșe, precizând că în comparație cu alți artiști ”Eu nu horesc să fac bani”. Totodată, el precizează în podcastul realizat de Mina Cristiana că ”Eu când horez, mă rog. Prin horit, mă apropii de Dumnezeu. În singurătate, Dumnezeu îți acordă audiență!”.

Printre cele mai cunoscute cântări ale sale se află și celebra piesă ”Cântecul despre Bucovina”, devenit unul dintre cele mai apreciate și solicitate cântece în mediul artistic: ”Dacă știam cum va fi cântat Cântecul despre Bucovina, nu-l mai cântam”, a spus Grigore Leșe.

Pe viitor, Grigore Leșe plănuieste să concerteze la Ambert Hall la Londra.

Grigore Leșe este interpret de muzică tradițională românească din zona Țării Lăpușului. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Facultatea de Interpretare (fagot). Este doctor în muzică și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Muzică București. Jurat al emisiunii de divertisment „Vedeta populară” și realizator al emisiunii „Drumul lui Leșe”, Grigore Leșe este un ambasador al valorilor culturale, creștine, muzicale românești.

Podcast-ul „Armonia lu’mina” face parte din proiectul cinematografic, documentarul creștin, „Circle of Voices”, proiect al Asociației Culturale Mozaic Diversitate & Armonie Culturală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.