Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Groapa de gunoi de la Glina, un coșmar fără sfârșit pentru locuitorii din zonă

gunoi groapa gunoi Glina

Deși Garda de Mediu a decis închiderea gropii de gunoi de la Glina, administrată de societatea comercială ECOREC, zeci de camioane încărcate cu deșeuri, și nu numai, continua să descarce zeci de tone zilnic în perimetrul gropii. Garda de Mediu a efectuat în zona două controale, în zilele de 21 și 26 iunie, în urma cărora ECOREC a fost amendată cu 60.000 de mii de lei și interzicerea continuării activității. În dată de 26 iunie, cu ocazia ultimului control, reprezentanții firmei care administrează groapa de gunoi s-au declarat, în scris, de acord cu cele constatate de echipa de control a Gărzii de Mediu, ulterior însă, la câteva zile, au contestat în instanță sancțiunile primite.

Locuitorii din Popești Leordeni, cei mai afectați de mirosurile fetide degajate de groapă de gunoi, cea mai mare din Europa, se luptă de ani de zile pentru închiderea acestui focar de mizerie care pune în pericol sănătatea celor care locuiesc în vecinătate. Primarul din Popești Leordeni, Petre Iacob, ne-a declarat, în exclusivitate, că lupta localnicilor și a administrației locale deopotrivă se lovește de interese mari. Cifră de afaceri a ECOREC ar fi de zeci de milioane de Euro, de aici și opoziția față de deciziile Gărzii de Mediu și a militanților mai multe organizații nonguvernamentale care luptă pentru protejarea mediului din zona Glina - Popesti Leordeni și sănătății loucitorilor de aici.

Periodic, în Popești Leordeni au loc manifestații spontane ale locuitorilor din zona cea mai expusă valurilor de mirosuri insuportabile, ceva mai mult de 3.000 de persoane. Zeci de copii coboară, aproape săptămânal spre groapă de gunoi și strigă muncitorilor și paznicilor de acolo “Închideți groapa, închideți groapa!”. Răbdarea localnicilor a ajuns la limite extreme. Oamenii spun, din ce în ce mai ferm, că nu mai îndură să trăiască în mizerie, să inhaleze un aer care le amenință sănătatea, a lor și mai ales a copiilor lor și, mai spun că nu mai vor să fie victime ale unor interese financiare de care beneficiază interlopi și oameni ai Securității, interese care le pun în pericol major sănătatea lor și a copiilor lor.

Având în vedere toate acestea, în prezent continua să se transporte și să se depoziteze ilegal gunoi adus din București și zonele limitrofe, iar ca ultima soluție asociația locuitorilor din comună Glina înaintează o cerere către autoritățile responsabile și solicită respingerea eliberării unei noi Autorizații Integrate de Mediu pentru groapa de deșeuri Glina operată de ECOREC S.A., având în vedere că Autorizația Integrată de Mediu nr. 57 emisă la 01.06.2007 și revizuită la data de 04.06.2008, a expirat la data de 01.06.2017.

Se dorește cu ardoare interzicerea depozitarii de deșeuri la groapa Glina aparținând ECOREC S.A. și obligarea ECOREC S.A. la închiderea și ecologizarea zonei, conform normativelor de mediu, precum și la întreținerea, supravegherea, monitorizarea și controlul postinchidere al depozitului.

Pentru a fi luată în considerare această cerere a locuitorilor din zonele limitrofe Glina și Popesti-Leordeni, ținem să menționăm că sunt dovezi pentru existența unor reale infracțiuni care s-au desfășurat în jurul acestui subiect.

De multă vreme s-au făcut plângeri penale privind discomfortul creat de groapă de gunoi iar plângerile la care se face referire au determinat nu doar sesizarea și controalele efectuate de Garda Națională de Mediu, dar și semnarea de petiții de către locuitorii din zona limitrofă, ai căror locuințe se afla la o distanță mult mai mică față de prevederile legale, sub 1000 m, așa cum prevedea Ordinul 536/1997, valabil la data la care ECOREC S.A. a obținut Acordul de Mediu pentru groapa de deșeuri Glina, cât și actualul Ordin nr. 119/2014.

Practic Garda Națională de Mediu a descoperit la groapa de deșeuri Glina o infracțiune ecologică comisă de administratorii acesteia, care a fost realizată în perioada cuprinsă în intervalul 1 iunie, dată la care nu mai deținea autorizație de mediu, și 26 iunie, dată la care a fost contestat procesul verbal întocmit de Gardă de Mediu, perioada în care au fost depozitate ilegal peste 25.000 de tone de deșeuri fără ca ECOREC S.A. să dețină Autorizație de mediu.

Formularea prezenței cereri are în vedere faptul că protecția mediului constituie obligația și responsabilitatea autorităților administrației publice centrale și locale, în special a autorității competente pentru protecția mediului, iar respectarea principiilor și elementelor strategice care stau la baza OUG nr. 195/2005 împreună cu modalitățile de implementare a principiilor și a elementelor strategice, potrivit art. 3 și 4 din OUG nr. 195/2005, impun în această situație încetarea activității generatoare de poluare, iar nu autorizarea continuării acesteia.

Comunitatea locală din comună Glina și locuitorii acesteia își doresc și sunt entuziasmați de ideea de se crea un parc pe toată suprafața depozitului de deșeuri care, văzând suprafața de peste 120 de hectare, să fie utilizat și de bucureștenii din cartierele limitrofe, devenind în acest fel o bucurie imensă pentru toată lumea.

Nu trebuie uitat faptul că locuitorii zonelor vizate, trăiesc într-un pericol real, ce le amenință sănătatea, din cauza poluării și a faptului că aerul respirat nu este unul curat, fiind inuman că o locuință să existe la mai puțin de 200 de metri de o groapă de gunoi. Pericolul se afla la tot pasul deoarece riscul de incendiu este mare având în vedere că la o distanță atât de mică între locuințe și gunoi, orice flacără apărută în zona deșeurilor poate fi foarte ușor transportată de vânt pe acoperișurile caselor . Pericolul la care sunt expuși oamenii locului este unul permanent și care nu mai trebuie ignorat.

Este o ocazie unică, după ani de zile de solicitări și reclamații din partea populației afectate ca groapa de deșeuri Glina, rămasă fără Autorizație de mediu, să poată fi în mod legal închisă prin ne-emiterea unui nou document.

content-imagecontent-imagecontent-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.