Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul, DECIZIE care va paraliza traficul din București: oficialii străini vor avea PRIORITATE

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorica Dăncilă guvern

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță privind însoțirea cu autovehicule ale poliției rutiere, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, a șefilor delegațiilor străine care participă pe teritoriul României la ședințele prilejuite de președinția română a Consiliului Uniunii Europene. Într-o capitală sufocată de trafic, cele câteva zeci de delegații ale oficialilor străini care vor străbate Bucureștiul vor paraliza traficul din Capitală.

Citește și: AriaDNA şi 'firul scurt'. Se anunţă CUTREMUR în justiţie

„În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, șefilor de delegații străine li se asigură însoţirea pe drumurile publice cu unul sau mai multe autovehicule ale poliției rutiere din cadrul Poliției Române, cu ocazia reuniunilor ministeriale ale Consiliului Uniunii Europene, desfășurate pe teritoriul României. Prin <șefi de delegații străine> se înțeleg persoanele care ocupă funcțiile de miniștri, miniștri delegați, miniștri adjuncți, secretari de stat, subsecretari de stat, președinți, vicepreședinți și șefi de instituții europene, comisari europeni, șefi de agenții europene sau orice alt oficial, desemnat din partea entității invitate ca fiind șef al delegației, care conduc delegațiile participante la reuniunile ministeriale desfășurate pe perioada Președinției României a Consiliului Uniunii Europene", prevede actul normativ adoptat de Executiv.

Potrivit Ordonanței, oficialii menționați vor circula în coloană cu „regim de circulație prioritară".

„Deplasarea șefilor de delegații străine, pe timpul prezenței lor în România, se realizează în coloană, autovehiculele poliției rutiere având în funcțiune semnalele speciale de avertizare sonoră și luminoasă de culoare roșie. Prin derogare de la prevederile art. 61 alin. (1) teza întâi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe timpul deplasării la reuniunile ministeriale în condițiile alin. (1), coloana de vehicule se consideră a avea regim de circulație prioritară. Circulația în regim prioritar se realizează cu respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare", mai prevede Ordonanța adoptată, joi, de Executiv.

Asigurarea fluenței circulației se realizează la solicitarea Serviciului de Protecție și Pază ori a Ministerului Afacerilor Externe, după caz.

Ordonanța intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, fiind aplicabilă până la data de 30 iunie 2019, inclusiv.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.