Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Republicii Moldova consideră 'parţial' comunicatul Uniunii Europene și vine cu precizări

www.casata.md
Guvern Chișinău R Moldova

Guvernul Republicii Moldova a venit cu unele precizări referitoare la întrevederea de la sfârşitul săptămânii trecute dintre prim-ministrul Pavel Filip, şeful delegaţiei UE, Peter Michalko, şi ambasadori ai ţărilor UE acreditaţi la Chişinău. Conform unui comunicat de presă al executivului moldovean, precizările sunt necesare din cauza faptului că în comunicatul distribuit de delegaţia UE se face referire "doar la informaţia expusă de către una dintre părţi', informează luni IPN.md, preia Agerpres.

La iniţiativa premierului, la aceasta întâlnire a participat şi cabinetul de miniştri, care a dorit să transmită poziţia guvernului faţă de rezoluţia votată în Parlamentul European, iar principalele teze pe care Pavel Filip le-a transmis participanţilor la întâlnire sunt expuse pe larg în comunicat şi preluate de IPN.md.

Astfel, premierul a punctat în mod ferm şi repetat faptul că rezoluţia votată de Parlamentul European este una incorectă faţă de guvern şi politizată, fiind inspirată de doi lideri ai opoziţiei, care în acest mod doresc să obţină dividende electorale, lovind în cetăţenii ţării. Premierul a subliniat că toate angajamentele privind primirea finanţării din partea UE au fost îndeplinite, inclusiv cele care vizau reformele în justiţie, iar decizia de amânare a finanţării este nejustificată şi reprezintă o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova. Premierul Filip a comunicat că nu poate accepta această rezoluţie de pedepsire a cetăţenilor Republicii Moldova, pe motiv că executivul nu a dat curs solicitărilor abuzive de a se implica ilegal în activitatea instanţelor de judecată care au invalidat alegerile din municipiul Chişinău. El a condamnat ferm acest tip de presiune care s-a făcut asupra executivului, oferind detalii suplimentare legate de modul în care aceasta a avut loc, se menţionează în comunicatul guvernului de la Chişinău.

Premierul Filip a reamintit că domeniul pentru care unii critică acum Republica Moldova, cel al justiţiei, a fost reformat cu asistenţa experţilor europeni şi reprezentanţilor societăţii civile finanţaţi din fonduri europene. Şeful guvernului a făcut o comparaţie între reformele din justiţie şi cele din sectorul bancar, în acest domeniu din urmă domeniu înregistrându-se un succes indiscutabil, recunoscut de toţi partenerii de dezvoltare. Premierul consideră că executivul de la Chişinău, împreună cu Delegaţia UE, trebuie să facă o analiza profundă a reformelor în justiţie, să vadă ce nu a mers în acest parteneriat.

Vezi și: Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, critică decizia justiţiei române în cazul urmaşilor baronului Daniel Banffy

Totodată, Pavel Filip i-a informat pe ambasadorii UE că, în pofida acestei rezoluţii abuzive şi politice faţă de Republica Moldova, guvernul va continua să implementeze reformele pe care şi le-a asumat şi chiar să demareze unele noi, inclusiv reforme care nu sunt convenite în angajamentele cu UE, dar care sunt necesare pentru atragerea de noi finanţări. De asemenea, prim-ministrul i-a asigurat pe ambasadori ca guvernul pe care îl conduce va rămâne ferm angajat pe calea europeană, singura direcţie strategică viabilă pentru modernizarea ţării, se mai spune în comunicat.

Pavel Filip şi-a exprimat regretul în legatură cu faptul că, în urma întâlnirilor avute cu oficialii europeni zilele trecute, a constatat că informaţiile pe care le transmite delegaţia UE la Chişinău sunt incomplete şi a cerut ca această abordare să fie revizuită, iar notele transmise să fie obiective, astfel încât oficialii de la Bruxelles să poată face o analiză cât mai consistentă a modului în care evoluează lucrurile în Republica Moldova. Premierul Pavel Filip consideră că astfel de momente neplăcute trebuie depăşite prin intensificarea dialogului şi prin înţelegerea cât mai corectă a aşteptărilor pe care le au cetăţenii de la parteneriatul dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Ambasadorul Uniunii Europene (UE) şi ambasadorii statelor membre ale UE la Chişinău au avut vineri, 6 iulie, o întrevedere cu premierul Republicii Moldova şi cu membri ai guvernului moldovean pentru a-i informa asupra poziţiei UE după invalidarea alegerilor pentru primăria municipiului. Ambasadorii europeni au reiterat mesajele transmise de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi de comisarul european pentru vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, în declaraţia lor comună, precum şi îngrijorările prezente în capitalele statelor membre provocate de faptul că decizia de invalidare şi modalitatea cum a fost luată aceasta privează cetăţenii Chişinăului de primarul ales democratic la data de 3 iunie 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.