Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos cu Programul Start-up Nation. Ping-pong cu termenul limită pentru înscriere și explicații ciudate ale ministrului

Profit
Ilan Laufer

Termenul limită pentru înscrierea în programul Start-up Nation a fost prelungit până la data de 28 iulie 2017, a anunțat, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, pe pagina de Facebook. Ulterior acesta a revenit și a admis că sunt probleme, dar că a căutat să le rezolve cât se poate de repede.

Câteva ore mai târziu iar s-a sucit. A scris tot pe Facebook că în fapt prelungirea era pentru a da posibilitatea unei reale competiții și că a fost înțeles greșit.

Victor Ponta, un nou început?

"Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat dă curs solicitării mediului de afaceri privind prelungirea termenului limita pentru înscrierea în programul Start-up Nation. Astfel, antreprenorii interesați de înscrierea în program pot depune dosarele online ca și până acum, până la data de 28.07.2017, ora 20.00", a scris ministrul.

Termenul inițial până când se puteau face înscrieri în program era 14 iunie.

Ministrul susține pe pagina de socializare că potențialii beneficiari ai Start-up Nation au semnalat, încă de săptămâna trecută, o serie de deficiențe de natură tehnică privind procedurile de înființare a firmelor și obținerea documentelor necesare, încercând totodată să găsească cât mai rapid soluții.

Parchetul General a clasat dosarul în care fostul premier Victor Ponta era acuzat de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală

"Pentru a putea remedia urgent aceste probleme apărute, am acționat imediat, ne-am întâlnit cu persoanele din conducerea instituțiilor în cauza (ONRC, ANAF) pentru a găsi soluții. Pe lânga remedierea problemelor de natură tehnică, pentru menținerea unei competiții corecte și transparente în cadrul programului Start-up Nation, considerăm că se impune prelungirea termenului limită de înscriere a proiectelor", a scris Laufer.

Ulterior postarea a fost modificată: ”Dragi prieteni,nu m-am asteptat la o asemenea reactie.Dorinta mea a fost ca toti ce care doresc sa se inscrie in programul StartUp Nation sa aiba o sansa egala si sa finantam cat mai multe proiecte. Inca nu s-a publicat anuntul pe site, deci nu este oficial! Maine voi avea o dezbatere cu reprezentantii mediului de afaceri si iau in calcul si o sesiune suplimentara pentru sumele ramase disponibile. Am dorit sa le acord o sansa si celor care au intampinat probleme cu ANAF sau cu ONRC! Va doresc o seara linistita”

În opinia acestuia, programul Start-Up Nation este în continuare cel mai ambițios program guvernamental de susținere a initiațivei antreprenoriale. "În cazul în care nu ați făcut-o deja, vă încurajez să vă înscrieți până la data de 28.07.2017, ora 20.00!", a mai scris Laufer pe pagina de socializare.

A revenit cu o nouă postare două ore mai târziu: ”Imi pare rau ca am fost inteles gresit. Dorinta mea pentru StartUp Nation este sa avem un grad de absortie cat mai ridicat al fondurilor alocate. Sustin ca avem nevoie de mai multe firme inscrise in program, ca in cazul in care, o parte din firme renunta sau nu sunt eligibile, sa avem o plaja larga de aplicatii. Ca sa nu mai existe neintelegeri, sesiunea suplimentara nu ii va dezavantaja cat de putin pe cei care vor aplica pana vineri! Am considerat necesar sa clarific acest aspect.”

Programul Start-Up Nation a devenit activ pe data de 15 iunie, la ora 10:00, iar potențialii beneficiari puteau înscrie online planurile de afaceri timp de 30 de zile. Programul are o alocare de 1,7 miliarde de lei, din surse bugetare naționale și fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obține este de maximum 200.000 de lei.

Obiectivul principal al programului îl constituie stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, îmbunătățirea performanțelor economice ale start-up-urilor și facilitarea accesului acestora la finanțare. Anul acesta, prin programul Start-Up Nation se estimează finanțarea a 10.000 de firme nou înființate, care vor crea cel puțin 10.000 de noi locuri de muncă.

La începutul lunii iunie, Ilan Laufer preciza că, pentru a beneficia de acest program, prima condiție este înființarea unei societăți comerciale după data de 1 ianuarie 2017. A doua condiție este crearea a cel puțin un loc de muncă pe care antreprenorul să îl mențină pentru o perioadă de doi ani.

"Programul este dedicat inclusiv antreprenorilor care nu au capital propriu. Nu este un lucru pe care îl încurajez, dar cred că în România există mulți tineri, și bărbați, și femei, care într-adevăr văd o speranță în programul Start-Up Nation și unii dintre ei nu dispun de capital propriu, iar acest program oferă finanțare 100% nerambursabilă. Aceasta nu înseamnă că, dacă aveți un plan de afaceri de peste 200.000 de lei nu puteți veni cu propriul plan de afaceri", a precizat Laufer.

Până la data de 7 iulie, un număr de 4.703 planuri de afaceri au fost înscrise până vineri în programul Start-Up Nation, iar băncile care au depus oferte pentru a fi parteneri sunt Banca Transilvania, CEC Bank și BCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.