Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Harta FURTURILOR din București. În ce sectoare se produc cele mai multe TÂLHĂRII

hoti spargere

Sectoarele 2 și 3 sunt fruntașele Capitalei la capitolul spargeri de locuințe, tâlhării, furturi din buzunare și din mașini. La extrema cealaltă, cele mai 'cuminți' sectoare la acest capitol sunt și cele mai sărace, 4 și 5.

În primele 9 luni ale acestui an, polițiștii bucureșteni au înregistrat 1.418 cazuri de spargeri de locuințe, în creștere cu 120 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. În 2016, cele mai multe case au fost sparte în sectorul 3 (358), urmat la distanță mare de sectorul 1 (245) și 6 (227).

În privința furturilor de la autoturisme, ceea ce în jargonul polițiștilor înseamnă sustragerea de ștergătoare, oglinzi, capace de roți, sigle sau ornamente de la mașini, precum și a furturilor „din auto“ (bagaje, telefoane lăsate sau uitate în mașină), sectorul 2 este „campionul“ anului, cu 602 cazuri înregistrate. Sectorul 3 este următorul în top, cu 474 de cazuri, în timp ce ultimul loc este ocupat de sectorul 4 (334). Per total, însă, în primele nouă luni ale lui 2016 au fost înregistrate 2.638 de furturi de la și din auto, cu 744 mai puține față de perioada similară a anului trecut. Cea mai mare scădere a fost constatată în sectorul 4, care de la 1.059 de cazuri sesizate în 2015, a ajuns acum la doar 334.

Nu la fel de bine stă sectorul 4 la capitolul furturi de mașini, unde de data aceasta ocupă primul loc, cu 11 cazuri. La polul opus se află sectorul 5, care pare zona cea mai sigură în care îți poți parca mașina. În nouă luni de zile, de aici au fost furate doar două autoturisme. Ca în fiecare an, preferatele hoților au fost Daciile românești și mărcile germane și franceze.

Sectoarele 2 și 3 sunt, de asemenea, primele în topul tâlhăriilor, cu 122, respectiv 106 cazuri înregistrate. Cele mai puține tâlhării au fost comise în sectorul 6 (79), penultimul loc fiind ocupat de sectorul 5 (82). Din fericire, numărul total al acestor infracțiuni violente a scăzut în 2016 față de 2015, de la 668 la 576, se mai arată în statistica Poliției Capitalei.

Citește și: Percheziții de AMPLOARE în București și patru județe din țară: Acuzații de evaziune fiscală

Cât despre furturile din buzunare, exceptând tramvaiele, autobuzele și troleibuzele RATB, unde se comit cele mai multe astfel de fapte, sectorul 3 se situează din nou pe primul loc, cu 438 de cazuri, urmat de sectorul 1, cu 347 de cazuri. Și de această dată, sectorul 5 este locul în care se comit cele mai puține furturi din buzunare – 211 sesizări în 2016. Cu excepția sectorului 6, numărul acestor infracțiuni a crescut în tot Bucureștiul.

Conform statisticii Poliției, centrul și cartierele mai selecte ale Capitalei sunt pline de hoți și de tâlhari, în timp ce Berceniul, Rahova și Ferentariul, celebrele cartiere din sectoarele 4 și 5, abia dacă au văzut la față astfel de infractori. Explicația este, însă, destul de simplă. „În realitate, cei mai mulți dintre hoți locuiesc în cartierele sărace, dar operează în cele mai prospere. E firesc, niciun hoț cu scaun la cap nu fură pe lângă casă“, au declarat surse din Poliție pentru „România liberă“.

Revenind la furturile din buzunare, cele mai multe astfel de infracțiuni se comit în mijloacele de transport în comun – 1.254 de cazuri în primele nouă luni ale lui 2016, cu 265 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

Oamenii legii îi sfătuiesc pe cetățenii să aibă mare grijă la buzunare, în special în autobuzele 139, 104, 634, 117, 282 și 182, în troleibuzele 86, 79 și 66, precum și în tramvaiele 32, 1, 25 și 41. Potrivit polițiștilor, acestea sunt liniile RATB cele mai frecventate de hoți. Zonele periculoase sunt centrul orașului, Rahova, Ferentari, Mihai Bravu, Șoseaua Iancului, Vatra Luminoasă sau Bd. Iuliu Maniu.

Hoții aleg autobuzele, troleibuzele și tramvaiele aglomerate și își aleg victimele în special din rândul femeilor și persoanelor vârstnice, anunță România Liberă.

Poliția vă sfătuiește:

- Nu purtați bijuterii sau alte obiecte de valoare în mod ostentativ, pe stradă sau în autovehicule RATB.

- De asemenea, nu țineți portofelul în buzunarul de la spate al pantalonilor sau în compartimentele exterioare ale rucsacului/bagajului.

- Fiți cât mai discreți cu puțință în privința obiectelor de valoare pe care le dețineți în locuință.

- Montați o încuietoare de înaltă siguranță la ușa de acces în locuință.

- Asigurați-vă că holurile și palierele blocului sunt bine iluminate.

- Montați grilaje la feres-tre dacă locuiți la parter.

- Montați un sistem GSM într-un loc ascuns în autoturism. Acesta poate ajuta la localizarea mașinii, în cazul sustragerii ei.

- Montați un sistem performant anti-furt pe mașină.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.