Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HARTĂ - Scenarii și ipoteze în cazul victoriei Rusiei în Ucraina

understandingwar.org
rusia ucraina

Politicienii americani din Congres cred că întârzierea ajutorului militar pentru Ucraina va conduce la o stagnare a ostilităților și o înghețare a conflictului în războul declanșat de Rusia, dar această presupunere este complet falsă, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, care a publicat o simulare a unui succes militar rus în estul Europei.

Institutul apreciază că rușii ies din războiul pozițional și încep să restabilească manevrele pe câmpul de luptă, în timp ce Ucraina nu poate menține liniile actuale de apărare fără ajutor militar din exterior, în special fără apărarea aeriană și artileria pe care doar SUA le pot oferi rapid și în cantitatea necesară.

Lipsa apărării aeriene a expus unitățile ucrainene din prima linie la avioanele rusești care acum lansează mii de bombe asupra pozițiilor defensive ale Kievului pentru prima dată în acest război. Lipsa de artilerie ucraineană le permite rușilor să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi masive pentru prima dată de la începutul războiului. Astfel, rușii avansează încet, dar constant, pe mai multe sectoare ale frontului.

De la începutul acestui an, forțele ruse au cucerit peste 360 ​​de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei, o zonă de dimensiunea Detroit-ului. Progresele rusești vor accelera în absența unei acțiuni urgente americane. Institutul mai spune că amânarea sau oprirea în continuare a asistenței militare americane va duce la câștiguri dramatice ale Rusiei mai târziu în 2024 și în 2025 și, în cele din urmă, la victoria Rusiei.

Opțiunile Occidentului

content-image

Statele Unite au astfel doar două opțiuni reale astăzi.

Pot relua rapid furnizarea de ajutor militar pentru a permite Ucrainei să stabilizeze linia frontului în apropierea locațiilor actuale. Sau îi poate lăsa pe ruși să învingă armata ucraineană și să se apropie de granițele NATO de la Marea Neagră până în centrul Poloniei. Nu există a treia opțiune. Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina, consideră ISW.

Succesul ucrainean, chiar dacă Ucraina doar ține linia frontului aproximativ acolo unde se află acum, pe de altă parte, ar face un atac rusesc de succes asupra Poloniei sau a țărilor baltice mult mai greu și mai riscant. Ar întări dramatic capacitatea NATO de a descuraja și de a se apăra împotriva viitoarei agresiuni ruse.

Dacă Rusia învinge Ucraina, NATO se va confrunta cu provocări uriașe în apărarea membrilor săi din nord-est. Ucrainenii nu se vor supune cu blândețe cuceririi rusești, desigur, iar victoria militară rusă va fi foarte probabil urmată de o insurgență ucraineană masivă. Dar rușii pregătesc deja forțe distincte de unitățile lor militare obișnuite pentru a face față unei astfel de insurgențe și foarte probabil vor fi capabili să susțină capabilitățile militare convenționale de a amenința NATO de pe teritoriul ucrainean.

Prin urmare, în acest scenariu, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale granițe, de la Marea Neagră până la Arctica, punând, pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice, granițele sudice ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac la sol rusesc.

Este aproape imposibil de exagerat cât de mult succesul sau eșecul eforturilor actuale ale Ucrainei de a lupta împotriva atacului rusesc schimbă perspectivele unui viitor atac rusesc împotriva flancului de nord-est al NATO.

Scenariul victoriei ruse

Harta de mai jos ilustrează avantajele pe care Rusia le-ar asigura prin înfrângerea Ucrainei.

Hărta prezintă desfășurarea actuală a NATO, desfășurarea ucraineană teoretică bazată pe pozițiile militare ucrainene de dinainte de război și concentrările noționale de forțe rusești pentru o invazie a țărilor baltice. Scenariul de bază presupune că rușii vor acorda prioritate tăierii Coridorului Suwalki care se întinde între nord-vestul Belarusului (în jurul Grodno) și exclava rusă Kaliningrad pentru a împiedica NATO să întărească sau să aprovizioneze statele baltice, în timp ce unitățile blindate și aeriene ruse pun stăpânire pe statele baltice.

Scenariul presupune, de asemenea, că rușii vor căuta să se pregătească și să atace suficient de repede pentru a evita acordarea timpului NATO să aducă întăriri mari din SUA, Franța, Germania și Marea Britanie pe Coridorul Suwalki și statele baltice înainte de a invada.

La polul opus, provocarea cu care s-ar confrunta rușii în acoperirea frontierei unei Ucraine puternice și independente, ar consuma probabil toate forțele pe care rușii ar putea alege să le pună la dispoziție la sud și la est.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.