Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Își mai poate consolida Traian Băsescu spațiul de joc politic?

revista presei

Evenimentul Zilei:

Urmărindu-l pe Traian Băsescu cum face înconjurul siteurilor ziarelor şi televiziunilor, cum îl atacă pe Victor Ponta pe tema DNA-Comarnic, cum minează insistent faliile subțiri dintre PNL și președintele Iohannis, imaginea este de alergătorul politic care „acoperă” tot terenul alergând mai mult și mai repede decât adversarii politici. Și totuși, la finalul zilei, declarațiile fostului președinte se aglomerează în percepţia oamenilor fără contur, absorbite și amestecate în casacada de știri cotidiene, astfel că, analizând la urmă nu rămâne aproape nimic clar. Ca și cum, succesiunea rapidă de tactici s-ar evapora în curgere, în loc să se adune strategic și să prindă consistență. Ce rămâne clar la finalul zilei în mintea publicului sunt: consolidarea guvernării Ponta și sound-bite-urile neclare ale PNL, liniștea lui Klaus Iohannis  și senzația acută că amestecul eterogen al știrilor produse de Traian Băsescu nu răspunde aşteptării pentru o viziune care condensează 10 de ani de preşedinţie aşezându-se deasupra luptei politice zilnice... Întrebarea este, își mai poate consolida Traian Băsescu spațiul de joc politic? Iar răspunsul este doar unul: oamenii vor privi mereu instinctiv la un politician cu o carieră politică de 20 de ani și 10 ani de președinție; că vor fi sau nu de acord cu el este deja altă chestiune, însă vor ține cont mereu de el în condiţiile în care clasa politică va păcătui mereu prin neatenţia acordată nevoii de viziune şi lidership.

Hotnews:

Poate in Cuba sau Venezuela mai gasim lozinci impotriva exploatatorului capitalist, de tipul celor lansate azi in Romania de strategii Guvernului Ponta: "hypermarketul este inamicul public nr 1", noul dusman care suge sangele poporului. Nu vi se pare ingrozitor ca, dupa 25 de ani de la caderea comunismului, la opt ani de la intrarea in UE, in Romania un guvern catarat pe culmile populismului si demagogiei vorbeste despre inghetarea preturilor in hipermarketuri, dupa ce in ultimii doi ani, PSD si trompetele din presa au lansat lozincile de mare succes proletar "Mandri ca suntem romani" si "Romania nu e colonie occidentala"?... Socialistii lui Gyurcsany au procedat exact la fel in Ungaria acum zece ani, cand guvernul de la Budapesta a scazut TVA-ul. Au navalit peste magazine cu institutiile de forta si au facut spectacol mediatic in anul preelectoral. Asadar, reteta nu e noua, s-a mai folosit in Estul Populist, dar e ingrozitor de proasta, n-are de-a face cu lumea civilizata si duhneste a nostalgii comuniste, cand "partidul stat" si "tatucul natiunii" erau in tot si toate... Romania se indreapta catre izolationism economic cu pasi repezi, se scufunda intr-o atmosfera anti-investitori straini, autarhica. Asta inseamna cel putin un deceniu de condamnare la baltire, la nationalizarea saraciei de catre o mica nomenclatura pusa pe alungat "straini" din tara.

Ziarul Financiar:

Peste 10.000 de oameni au cerut în stradă un vinovat pentru „furtul secolului“, iar autorităţile, sub nasul cărora s-a întâmplat toată nelegiuirea, le-au dat unul: un om de afaceri care pe cât este tânăr, pe atât este de controversat. Însă miliardul de dolari furat din trei din cele mai mari bănci ale Republicii Moldova nu va fi recuperat, probabil, în întregime niciodată. Interesele şi numele implicate în afacerea care a adus în pragul colapsului sistemul financiar al celei mari sărace economii europene sunt mult prea mari.bDetectivii de la Kroll, una dintre cele mai mari companii de investigaţii financiare din lume, au fost angajaţi de banca centrală a Moldovei să facă lumină în cazul devalizării monstruoase, de un miliard de dolari, a băncilor Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, iar în doar două luni aceştia l-au identificat pe cel spre care s-au dus banii. Este vorba de israelianul Ilan Shor, de 28 de ani, care a intrat în atenţia opiniei publice în 2011 după ce a închiriat sediul Palatului Republicii, unde atunci aveau loc şedinţele Parlamentului, pentru a-şi face nunta cu o cântăreaţă vedetă din Rusia. Nimic nou, numele lui Shor şi companiile acestuia apăruseră anterior în presă, iar personajul era deja anchetat de procurorii moldoveni. Ceva nou este descrierea detaliată a mecanismului de devalizare. În raportul Kroll apar nume precum Petru Lucinschi, preşedinte al Moldovei între 1997 şi 2001 (fiul său Sergiu Lucinschi este acuzat în România de şantaj), Viorel Melnic, şeful vămilor din Moldova între 2008 şi 2009, şi Marina Tauber, apropiată de T. Baliţchi, fostul director al Serviciului Vamal.Ceea ce şochează este confuzia creată în acest caz chiar de autorităţi şi de politicieni şi aparenta lor orbire. Rezultatele anchetei Kroll sunt cunoscute mai demult de autorităţi şi politicieni, dar publicarea lor s-a decis doar după ce Chişinăul a fost zguduit, duminică, de una dintre cele mai puternice demonstraţii anticorupţie din ultimii ani. Fondul Monetar Internaţional le-a sugerat autorităţilor încă din martie 2013 că la cele trei bănci se întâmplă ceva dubios şi că trebuie supravegheate îndeaproape.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.