Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iarmaroc de Sfântul Ilie, la Muzeul Satului din București

muzeul satului

Un iarmaroc de Sfântul Ilie este programat sâmbătă și duminică, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, arată un comunicat. ”Sf. Ilie este prin excelenţă patronul verii scria Antoaneta Olteanu, în ”Spațiul și timpul în tradițiile românești”, la editura Paideia, în 2018, potrivit Mediafax.

Organizatorii promit că nu este vorba despre un iarmaroc obișnuit, ”ci unul prilejuit de marea sărbătoare a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, una dintre cele mai interesante şi complexe figuri de sfinţi, patronul verii și aducătorul de ploi”, notează cei de la Muzeul Satului.

”Sf. Ilie este prin excelenţă patronul verii, al arşiţei şi frământărilor atmosferice. Luptător cu forţele răului, el poate fi şi un adversar al oamenilor, dacă aceştia nu îi respectă ziua, prin
incendiile şi grindina pe care le poate trimite asupra recoltelor. Din categoria ofrandelor rituale amintim împărţirea fructelor (îndeosebi a merelor, care nu se mănâncă până în acest moment; eventual, până la Sf. Petru – un alt patron al grindinei), precum şi răsplata sângeroasă adusă pentru obţinerea plantelor de leac. În calendarul apicol, Sf. Ilie este patronul albinelor, în cinstea căruia se organiza o masă specială”, scrie Antoaneta Olteanu, în volumul ”Spațiul și timpul în tradițiile românești”, publicat de editura Paideia, în 2018.

Citește și: Lungmetrajul 'The Personal History of David Copperfield' va deschide BFI London Film Festival

În calendarul popular, această sărbătoare marchează miezul verii pastorale, când le era permis ciobanilor să coboare în sate pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală. Tot acum, apicultorii recoltează mierea de albine, activitate numită şi retezatul stupilor. În tradiția populară, au loc practici de pomenire a morților și ofrande rituale, iar oamenii duc la biserică flori și busuioc spre sfințire. Pentru alungarea ploilor torențiale, a vijeliilor și grindinei se făceau vrăji și descântece și tot acum se culegeau plantele de leac.

Evenimentul „Iarmaroc de Sfântul Ilie”, menit să refacă atmosfera vechilor petreceri câmpeneșți organizate cu acest prilej, cuprinde un târg al meșterilor populari, ateliere de creație pentru copii și adulți, demonstrații meșteșugărești, gastronomie tradițională, lansarea cărții lui Iustin Cristian Oprea: „Din tainele voievozilor”, ghidajul tematic „Oieritul – ocupație străveche a românilor”, realizat de cercetătorul etnolog dr. Rusalin Işfănoni, prezentarea unui film cu aceeași temă și un concurs pentru familii cu copii: la frământat de plăcinte cu mere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.