DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ignorarea referendumului NU este o opțiune

Agerpres
vot referendum

Suntem, deja, foarte aproape de momentul alegerilor și al referendumului declanșat de președintele Iohannis. În mod firesc, partidele de opoziție s-au implicat în diverse forme în susținerea explicită a referendumului. În mod nefiresc, puterea nu exprimă o opțiune clară față de referendum. Or, tocmai această variantă – a evitării poziționării – NU este o opțiune pentru PSD și ALDE.

De ce? E simplu: obiectivul președintelui Iohannis și al aliaților săi politici este atingerea pragului de validare. Obiectivul este unul politic (referendumul este consultativ) și este posibil de atins tocmai pentru că președintele a impus suprapunerea consultării cu alegerile europarlamentare.

În acest context, alianța PSD-ALDE nu are de ales. Trebuie să se poziționeze explicit și să comunice clar electoratului său care este obiectivul său. În cazul în care vrea ca referendumul să nu fie validat, lucru ce ar fi firesc, de vreme ce promotorii săi îl definesc ca o consultare prin excelență anti-PSD, atunci principalul partid de guvernământ trebuie să comunice clar acest obiectiv: invalidarea referendumului.

Acest obiectiv poate fi atins prin două modalități. Prima este opțiunea pentru boicot. În acest caz, PSD și ALDE trebuie să transmită și să mobilizeze electoratul pentru a refuza, pur și simplu, buletinul de vot pentru referendum la vot. Avantajul, într-o astfel de situație, este relativa simplitate a acestei opțiuni. De asemenea, este și realizabil: dacă electoratul PSD și ALDE boicotează astfel, prin refuzul buletinului de vot, atingerea pragului devine o problemă o critică (e nevoie de o participare de 30%). Asta dacă toate filialele PSD și ALDE vor acționa identic. Dezavantajul este că semnalul dat este întru câtva contradictoriu: o mobilizare pozitivă la vot, concomitent cu un îndemn negativ la boicot.

A doua opțiune, mai puțin discutată public, este participarea la votul pentru referendumului, însă pentru invalidarea/anularea buletinului de vot. Dacă electoratul PSD-ALDE ar anula votul, atunci sunt șanse ca a doua condiție din lege pentru validare să nu fie îndeplinită: opţiunile valabil exprimate să fie de cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente. Dezavantajul, în acest caz, este că operațiunea e mai complexă. Electoratul trebuie îndrumat să invalideze, iar nu să voteze negativ. De asemenea, un semnal de participare în sine la referendum este riscant.

Oricum ar fi, PSD și ALDE trebuie să se poziționeze clar, să aibă o singură strategie față de referendum și să o comunice clar și coerent în teritoriu. În lipsa unei poziționări sau unor opțiuni neclare, referendumul ar putea trece en fanfare.

____

Comentariu de Bogdan Pătraşcu, invitat

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.