Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Importurile europene de gaze naturale lichefiate scad cu 19% în urma grevei franceze

energynews.pro
gaze gnl

Livrările de GNL în Europa și Turcia au scăzut cu aproape 19% săptămâna trecută, la aproape 3,2 bcm, în condițiile în care grevele franceze au perturbat sosirile de mărfuri, oferta fiind așteptată să rămână limitată în această săptămână, au arătat luni estimările de urmărire a navelor Kpler, scrie montelnews.com.

Aproape 3,3 bcm sunt prognozați să fie deversați de pe 37 de nave în această săptămână, șapte dintre acestea fiind în Franța, deși destinațiile și volumele finale s-ar putea schimba, arată datele Kpler.

O grevă a muncitorilor din Franța privind reformele pensiilor a obstrucționat sosirile la cele patru terminale de primire din țară.

Oferta europeană de GNL în martie până în prezent a ajuns la peste 6,4bcm, sau aproape 3,5bcm pe săptămână, cu doar 1% mai mare decât în aceeași perioadă din februarie.Kpler estimează că importurile de GNL în această lună vor fi cele mai scăzute din octombrie anul trecut.

Planul Europei

Europa s-a bazat pe GNL pentru a înlocui cât mai mult posibil aprovizionarea cu conducte rusești, pe fondul scăderii fluxurilor de când țara a invadat Ucraina anul trecut.

Greva franceză, agravată de o răceală târzie de iarnă, a condus vineri prețurile hub-urilor europene cu aproape 12% mai mari, dar prețurile GNL-ului asiatic au crescut și ele "pe măsură ce cumpărătorii chinezi au devenit mai activi pe piața spot", potrivit băncii australiene ANZ.

Contractul de referință pe prima lună la hub-ul olandez TTF s-a stabilit vinerea trecută la 52,86 euro/MWh (16,40 dolari/MMbtu), în timp ce echivalentul său pe JKM s-a decontat la 14,15 dolari/MMbtu.

Cu toate acestea, pentru restul anului, diferența de preț între cele două regiuni este foarte restrânsă, deoarece competițiile se grăbesc.

Între timp, nivelurile europene de stocare a GNL au fost înregistrate ultima dată cu două puncte procentuale mai mici de la o săptămână la alta, la 50% din capacitate, arată datele Gas Infrastructure Europe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.