Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Impunerea lui Dan Vîlceanu va duce PNL sub 15%. Cât va mai rezista coaliția?/ OPINIE

Radu Pop
Facebook
Dan Vîlceanu

Premierul Florin Cîțu a anunțat sâmbătă, cu vocea tremurândă, că propunerea sa pentru portofoliul de ministru al finanțelor este Dan Vîlceanu. Aseară, după întâlnirea de la Vila Lac, același Florin Cîțu susținea că propunerea sa va fi și cea care se va implementa. Se știe foarte clar că există o prietenie foarte strânsă între cei doi, formată în partid în ultimii patru ani, o prietenie care are la bază 2 piloni: (1) pasiunea comună pentru muzica rock și (2) izolarea în PNL, niciunul dintre ei neavând foarte mulți prieteni în partid, fiind cunoscuți ca două firi mai degrabă izolate.

Florin Cîțu nu are oameni în partid. Este un lup singuratic, iar Dan a simțit cel mai bine acest lucru. Din momentul în care a fost numit prim-ministru, Vîlceanu s-a lipit în totalitate de Cîțu, găsindu-i soluții la toate problemele care apăreau în palatul Victoria. Așa s-a umplut în scurt timp toată administrația Secretariatului General al Guvernului cu oameni aduși din Gorj, impuși pe diverse funcții, mai mari sau mai mici.

Dan Vîlceanu și-a dorit o funcție de ministru încă de la prima zi de mandat a lui Ludovic Orban, însă principalul opozant la orice numire a lui a fost însuși președintele Klaus Iohannis. Trecutul tumultos al liderului de la Gorj reprezenta încă de la prima apariție în PNL o piatră de moară pentru partid, dar liberalii conduși de Alina Gorghiu au decis să închidă ochii și să îi ofere acestuia o funcție de deputat în schimbul unor voturi importante din județul Gorj.

Mercenariatul lui Vîlceanu nu ține cont de culoare politică. El are o singură misiune în București și face orice, cu oricine pentru a reuși să o îndeplinească: menținerea contractelor foarte bănoase pe care familia lui, prin firme controlate de mama și de tatăl lui, le are cu Complexul Energetic Oltenia. Familia Vîlceanu nu are bani de ieri de azi. Aceștia sunt milionari căpușă încă din anii 90, iar Dan Vîlceanu a învățat că dacă vrea în continuare să aibă ultimul BMW X5 condus de șofer trebuie să păzească cu orice preț contractele familiei.

Presa și opoziția au speculat imediat această numire a prim-ministrului. Indignarea populației este foarte mare și se răsfrânge pe de o parte asupra Partidului Național Liberal, pentru că deține și numește un mercenar într-o funcție de o asemenea importanță, iar pe de altă parte asupra coaliției pentru că permite o astfel de numire. Nu în ultimul rând, această numire i se va reproșa și președintelui Klaus Iohannis pentru faptul că a închis ochii și că a tolerat o astfel de numire, mai ales că ea vine din partea unui acolit al său. Acest lucru se va vedea imediat la următorul sondaj, dacă Dan Vîlceanu se va urca într-un final pe acest fotoliu.

Partidul Național Liberal înregistrează o scădere masivă în preferințele electoratului de după finalizarea alegerilor generale din 2020. Ultimul sondaj prezentat de Politico dădea PNL la 18%, un scor foarte slab, care amintește de vremurile nefaste ale PNL. Ce trebuie menționat este că acest sondaj a fost făcut înainte de marele scandal în care premierul Cîțu a fost prins că a mințit referitor la dosarul penal pe care îl are în Statele Unite pentru că a fost prin beat la volan. De asemenea, în același sondaj mai este reflectat un fenomen foarte periculos pentru România: AUR depășește USR-PLUS. Partidul anti-sistem, ultra conservator, populist reușește să urce la 14%, foarte aproape de scorul liberalilor.

Pe lângă scandalul cu dosarele din SUA ale lui Florin Cîțu, PNL va fi acum sub tunurile întregii prese și întregului popor pentru numirea unui personaj controversat, care a frecventat mai multe partide politice, printre care și PSD și care nu are nicio calificare măreață care să îl recomande pentru poziția de ministru al Finanțelor. Astfel, să nu ne mire dacă următorul sondaj va da PNL sub 15%, apropiindu-l de vremurile în care partidul era condus de către Alina Gorghiu.

Numirea lui Dan Vîlceanu în funcția de ministru al Finanțelor va zgudui din toate încheieturile coaliția de guvernare. Acceptarea unui traseist într-o funcție de ministru poate fi tolerată de către UDMR, care ne-a obișnuit de-a lungul istoriei cu jocurile sale trans-partinice, dar nu poate fi agreată ușor de către USR-Plus care au reușit să ajungă unde a ajuns tocmai printr-un discurs și program prin care combăteau traseismul, promovând în funcții de importanță națională oamenii noi, cu CV-uri bogate.

Ce vor face Barna și Cioloș? Vor accepta ca Florin Cîțu să își numească cel mai bun prieten, chiar dacă acesta are foarte multe probleme de etică și integritate, un om care contravine tuturor principiilor de bază ale electoratului USR-Plus, doar pentru a rămâne la guvernare? Vor accepta ca Florin Cîțu să îl numească pe Dan Vîlceanu, chiar dacă acesta nu va fi validat de către Biroul Permanent Național al PNL, pe modelul demiterii lui Vlad Voiculescu, adică fără să îi pese de structura partidului și de parteneri? Vor accepta ca Florin Cîțu să își impună cel mai bun prieten la Ministerul Finanțelor cu scopul de a distribui banii numai în regiunile controlate de acea parte a PNL care îl susține pe Cîțu în lupta internă pentru șefia partidului?

Sunt întrebări ale căror răspunsuri le vom afla zilele acestea, în funcție de cine va fi numit, într-un final, ministrul Finanțelor. Riscurile sunt foarte mari, iar ambiția alimentată din orgoliile personale ale lui Florin Cîțu poate înfige un cuțit mare în inima PNL, trimițându-l spre un scor rușinos, comparabil cu cel al PNȚCD. Mai mult, o decizie proastă acum va trimite coaliția actuală acasă mult mai repede decât putea preconiza oricine, lăsând România în brațele unor partide care nu încurajează vaccinarea, unor partide care nu sunt pro-europene, unor partide care pot duce țara cu ușurință în grupul „exclusivist” al statelor izolaționiste din Uniunea Europeană: Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.